U SAD 39 odsto naših doktora nauka

U svetu je registrovano 7.000 srpskih doktora nauka, a najveći broj radi u SAD, čak 39 odsto, kaže profesor dr Jovan Filipović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.07.2012.

23:45

Default images

Najveći broj srpskih doktora nauka u dijaspori živi u Sjedinjenim Američkim Državama – 2.400 ili oko 39 odsto, a zatim u Kanadi (15 odsto), Velikoj Britaniji (10 procenata) i Nemačkoj (sedam odsto). Ima ih i u Australiji, Holandiji, Švedskoj, Austriji, Francuskoj, Sloveniji, Italiji i Španiji, a najmanje u Kini, Japanu, Poljskoj i Grčkoj.

Najveći broj naših doktora nauka radi na univerzitetima (oko 40 odsto) i u nekoj biznis-sferi (44 procenata). U našoj dijaspori većinu titula drže muškarci, dok je žena oko 40 odsto, što je sličan procenat kao i u Srbiji, piše Politika.

Ovo su samo neki od podataka do kojih je tokom višedecenijskog istraživanja došao profesor dr Jovan Filipović, prodekan za kvalitet i međunarodnu saradnju Fakulteta organizacionih nauka i izvršni direktor „Grupe za prosperitet Srbije”. On kaže da podaci pokazuju da je u svetu registrovano 7.000 naših doktora nauka iako se smatra da ih je možda čak i 20.000:

"Naših naučnika ima u svim oblastima – najveći broj se bavi inženjerskim disciplinama, privrednim naukama, ali i društvenim i prirodnim, poput prava i medicine."

Na pitanje kada je počeo sa prikupljanjem podataka i na koji način popunjava bazu, dr Filipović odgovara da se dovija na sve moguće načine i da je počeo još 1988. godine, kada je otišao u Ameriku, gde je završio magistarske, pa doktorske studije.

"Popunjavam bazu preko poznanstva, javljaju se ljudi i sami, pratim medije, pretražujem internet, idem na kongrese koji se organizuju u našoj zemlji, jer na svakome od njih, bez obzira na temu, uvek dolaze i predavači iz inostranstva i to nigde ne ostane zabeleženo, osim kod mene. Vi kada objavite priču sa nekim naučnikom, ja takođe pribeležim, a javljaju mi se i roditelji da obaveste da je njihovo dete diplomiralo u određenoj zemlji," objašnjava dr Filipović, koji je svojevremeno bio i državni sekretar za dijasporu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: