O evakuaciji Evropljana iz Sirije

EU je spremna da evakuiše svoje državljane iz Sirije preko teritorije Kipra ako to bude neophodno i pažljivo prati situaciju, saopštili su zvaničnici Unije.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 23.07.2012.

21:15

Default images

"Mi smo spremni za najgore", izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Kipra Eleni Mavrou, čija zemlja trenutno predsedava EU, prenosi AFP.

Ona je dodala da EU priprema sistem za pomoć pri evakuisanju Evropljana kao i državljana trećih zemalja iz Sirije.

"Mi već imamo iskustva u evakuacijama iz Libana i u skorije vreme iz Libije", rekla je komesar za unutrašnja pitanja EU Sesilija Malstrom, dodajući da se situacija u Siriji prati iz sata u sat.

Kipar je upozorio da postoji mogućnost da bude potrebno evakuisati do 200.000 stranih državljana iz Sirije, od kojih mnogi imaju i sirijske pasoše. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je danas da ga zabrinjava mogućnost da Sirija upotrebi hemijsko oružje nakon što je Damask najavio da će u slučaju strane agresije to učiniti i poručio da je to za svaku osudu i prekor.

"Ukoliko iko u Siriji razmišlja o korišćenju oružja za masovno uništenje kakvo je hemijsko, to je za svaku osudu i prekor", rekao je Ban novinarima posle razgovora sa šefom srpske diplomatije i budućim predsedavajućim GS UN Vukom Jeremićem. On je rekao da ne može da potvrdi navode da je Sirija zapretila upotrebom hemijskog oružja u slučaju strane intervencije, iako je, kako je dodao, čuo za njih.

Portparol sirijskog ministarstva spoljnih poslova Džihad Makdisi saopštio je danas, po prvi put, da Sirija poseduje hemijsko i biološko oružje i da ga neće koristiti osim u slučaju "strane agresije"

"Bilo kakva zaliha hemijskog oružja koja možda postoji neće nikad, ikad, biti iskorišćena protiv sirijskog naroda", rekao je Makdisi i dodao da u slučaju stranog napada "generali odlučivati kada i kako ćemo ga koristiti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: