Zaokret u politici nove vlade

Mandatar Ivica Dačić i budući ministri najavljuju zaokret u politici nove vlade, a jedan od prvih prioriteta biće im, kako kažu, borba protiv korupcije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.07.2012.

19:01

Default images

Sa druge strane, opozicija očekuje će nova vlada teško uspeti da se obračuna sa korupcijom jer će dobar deo kadrova u prethodnoj vladi ponovo sesti u ministarske fotelje.

Može li nova vlada u promene sa starim kadrovima? Da li je realan zaokret u politici ako će u ministrarskim foteljema ponovo sedi i nekoliko ministara koji su u Nemanjinoj 11 bili i za vreme vlade Mirka Cvetkovića? Budući premijer Ivica Dačić obećava da će ministri koji ne ispune očekivanja brzo biti zamenjeni.

"Znate šta, ključni začin u svakoj vladi daje najveća stranka i onaj ko je na njenom čelu. SNS će sigurno uneti promene u odnosu na DS. Tu nema nikakve dileme. Kakva bi to bila vlada ako ne bi imala nikakve promene u odnosu na postojeću", upitao je Dačić.

Budući potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, koji će u biti zadužen i za borbu protiv korupcije, kaže da se prvi rezultati na tom polju mogu očekivati u septembru. Jedna od prvih promena biće na polju javnih nabavki.

"Neće biti kompromisa u borbi protiv korupcije. Ili će biti vlade koja će biti beskoprimisna ili neće biti vlade", naglasio je Vučić.

"Ja se zalažem da svi budu jednaki pred zakonom, da se nikom ne rade politički procesi, niti ljudima iz opozciije .. S druge strane, niko neće biti zaštićen i svako, pa i ministar, mora da odgovara ako se utvrdi bilo kakvo kršenje zakona", rekao je Mlađan Dinkić, lider URS.

Za opoziciju je ključno pitanje u borbi protiv korupcije da li postoji politička volja za tako nešto.

"Smatram da postoji problem, pogotovo kada imate procesuiranje ljudi koji su ranije učestvovali u vlasti, a sada su opet na vlasti. Ona neće biti lako ostvariva... Ako se po jutru dan poznaje teško će moći to da urade", izjavio je Slobodan Homen, poslanik DS i državni sekretar u Ministarstvu pravde.

LDP podseća i da je teško očekivati promene kada su ključi resori ostali u rukama istih ljudi.

"Mislim da je problem u sistemu i načinu na koji je država organizovana. Osim izmena Zakona o javnim nabavkama ne prepoznajemo političku ideju koja će omogućiti da se ta borba sprovede", smatra Ivan Andrić iz LDP-a.

Među prvim poslovima, koje nova vlada najavljuje, je preispitivanje 24 sporne privatizacije koje je tražila i Evropska unija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: