"Opoziciji dati odbor za odbranu"

Poslanik DS Dragan Šutanovac zatražio je da skupštinske odbore za kontrolu službi bezbednosti, odbranu i unutrašnje poslove vodi opozicija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.07.2012.

18:24

Default images

Šutanovac, odlazeći ministar odbrane, rekao je tokom sednice skupštine da se samo tako može obezbediti demokratska i civilna kontrola službi.

"Neprirodno je da vlast kontroliše rad službi bezbednosti i po pitanju odbrane i unutrašnjih poslova. To su dva odbora, minumum, koji moraju da vode predstavnici opozicije", rekao je Šutanovac.

Šutanovac je kritikovao novu vladajuću većinu, koju čine koalicije oko Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije, zbog toga što su, kako tvrdi, opoziciji uskratili mogućnost da sama kaže koje skupštinske odbore želi da vodi.

Šutanovac je, na izboru potpredsednika skupštine, podsetio da su u vreme vlasti DS-a važne skupštinske odbore vodili predstavnici opozicije. Kako je naveo, predstavnik opozicije treba da bude i na čelu Odbora za finansije jer je, prema njegovim rečima, potrebno da opozicija ima mogućnost kontrole trošenja državnog novca.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao je da su predstavnici parlamentarne većine ponudili opoziciji da vodi odbor za spoljne poslove koji je, kako je naveo, jedan od najvažnijih odbora.

"Mi smo ponudili opoziciji, koja za tu ponudu kaže da nije dobra, odbor za privredu, za poljoprivredu, za obrazovanje i nauku, za kulturu i informisanje, za zdravlje i porodicu, evropske integracije, za zaštitu životne sredine, za dijasporu i Srbe van Srbije. Zatražili ste i odbor za spoljne poslove, dali smo i to", kazao je Vučić.

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović najavio je da će se o odborima razgovarati i sutra na kosultacijama.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da su prethodni govornici povredili Poslovnik.

"Dok smo zajedno (sa DS) bili na vlasti doneli smo Poslovnik. Da je Slavica Đukić Dejanović predsednik parlamenta već bi vas opomenula. Koja je tačka dnevnog reda o kojoj govorite? Govornik može da govori samo o tački dnevnog reda", kazao je Dačić.

Dačić, mandatar nove vlade, rekao je da će se o odborima govoriti kada to bude tačka dnevnog reda.

"Ne vidim da je loše da (Dušan) Bajatović bude predsednik odbora za bezbednost. Kad vam tada nije smetao zašto bi vam sad smetao",
poručio je Dačić poslanicima DS, stranke sa kojom je bio u prošloj vladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: