Nova većina poslala zakone

U Skupštinu Srbije stigli su predlozi Zakona o vladi, ministarstvima i predlog izmena Zakona o uređenjima službi bezbednosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.07.2012.

13:29

Default images

Ti predlozima zakonski se uređuje dogovor koji je postignut između SNS, SPS-a i URS-a o formiranju nove vlade i propisuje da će vlada mandatara Ivice Dačića imati 17 ministarstava, dok se izmenama Zakona o uređenju službi bezbednosti predviđa da će ubuduće funkciju sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost obavljati osoba koju imenuje predsednik Srbije, a ne njegov šef Kabineta.

Za to mesto je zainteresovan lider Srpske napredne stranke i kandidat te stranke za ministra odbrane Aleksandar Vučić.

U obrazloženju razloga za donošenje zakona navodi se da dosadašnje rešenje u Zakonu o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije, prema kojem je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, po položaju i bez prava odlučivanja, bio šef kabineta predsednika Srbije - nije dobro.

"Postojeće zakonsko rešenje, ne vodi nužnoj profesionalizaciji i nužnom razdvajanju najodgovornijih funkcionera republike i rukovodilaca odgovarajućih službi od lica koje imaju definisan upravno-organizaciono-funkcionalni položaj u generalnom sekretarijatu predsednika Republike", navodi se u obrazloženju zakona.

Takođe, predloženom izmenom zakona se, kako se objašnjava, proširuje prostor demokratske civilne kontrole, jer sekretara saveta imenuje i rezrešava predsednik Srbije, u skladu sa Zakonu o predsedniku Republike.

Ovaj predlog zakona bi trebalo da bude usvojen po hitnom postupku kako bi se stvorili pravno valjani preduslovi za usmeravanje i uskladjivanje rada službi bezbednosti.
Mandatar Ivica Daèiæ èeka da zvanièno postane premijer Srbije (Foto: Tanjug)
Nakon što su juče obelodanjena imena svih ministara, kao i imena resora u budućoj vladi Ivice Dačića, Zakon o ministarstvima koji je stigao u skupštinu predviđa da nova Vlada Srbije ima ukupno 17 ministarstava i detaljnije opisuje kojim će se poslovima baviti i šta će sve pokrivati svako ministarstvo :

1) Ministarstvo unutrašnjih poslova
2) Ministarstvo finansija i privrede
3) Ministarstvo spoljnih poslova
4) Ministarstvo odbrane
5) Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave
6) Ministarstvo saobraćaja
7) Ministarstvo građevinarstva i urbanizma
8) Ministarstvo pravde i državne uprave
9) Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
10) Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
11) Ministarstvo zdravlja
12) Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine
13) Ministarstvo kulture i informisanja
14) Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja
15) Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike
16) Ministarstvo omladine i sporta
17) Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija

U Predlogu zakona u delu o zajedničkim poslovima ministarstava piše da ministarstva u okviru svog delokruga ostvaruju medjunarodnu
saradnju i staraju se o njenom unapredjenju i obezbedjuju uskladjivanja propisa sa pravom Evropske unije.

Kako je navedeno, ministarstva će uskladiti pravilnike o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta sa odredbama ovog zakona u
roku od 30 dana od dana njegovog stupanja na snagu. Zakonom je predviđeno i postojanje posebnih organizacija: Republički sekretarijat za zakonodavstvo, Republička direkcija za robne rezerve, Republički zavod za statistiku, Republički hidrometeorološki zavod, Republički geodetski zavod, Republička direkcija za imovinu Republike Srbije, Centra za razminiranje, Zavoda za intelektualnu svojinu i Zavoda za socijalno osiguranje.

Predlaže se da zakon stupi na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", kako bi se pristupilo izboru vlade i time
stvorili uslovi za njen rad u punom kapacitetu odmah po usvajanju ovog zakona.

Stupanjem na snagu tog zakona prestaje da radi pet ministarstva: Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj, Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo vera i dijaspore.

Predlog dopuna Zakona o Vladi Srbije propisuje da se odgovornost Vlade proširuje i na rad imalaca javnih ovlašćenja na nivou Republike, što je kako se obrazlaže bitno jer je veliki deo poslova i ovlašćenja državne uprave zakonima prenet javnim agencijama i drugim imaocima javnih ovlašćenja na nivou Republike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: