"Ustavni sud BiH političko telo"

Odluka Ustavnog suda BiH kojom je van snage stavljen Zakon o statusu državne imovine na teritoriji Republike Srpske doneo je nove tenzije.

Izvor: B92

Nedelja, 15.07.2012.

13:58

Default images

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je Ustavni sud zapravo političko telo sastavljeno od međunarodnih faktora i Bošnjaka.

Predsednik Kluba Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović kaže da je ovom odlukom doveden u pitanje ceo set zakona RS koji regulišu oblast imovine, ali i da će Republika Srpska, po svoj prilici, morati da vrati ogromnu imovinu koja je neustavnim zakonima, kako se tvrdi, godinama otimana od njenih stvarnih vlasnika.

“Nije samo u pitanju vojna imovina koju je RS bespravno otela od države. U RS je ogromno poljoprivredno zemljište koje je bilo u vlasništvu zemljoradničkih zadruga, a koje je, svi znamo, raznim nacionalizacijama pedesetih godina prošlog stoleća oteto od privatnika”, kazao je Hadžiomerović sarajevskom “Dnevnom avazu”.

I dok Hadžiomerović smatra da je Odluka Ustavnog suda jedan od važnih koraka u ispunjavanju evropskih kriterijuma na putu BiH prema Evropskoj uniji, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je ovakvom odlukom Ustavni sud pokazao da je "političko telo stranaca i Bošnjaka".

Dodik je poručio da je Sud zapravo "još jednom dokazao da je političko telo međunarodnog faktora i Bošnjaka u BiH, a ne telo pravde i mesto gde se utvrđuje pravo i ustavnost".

Državna imovina koja je u RS-u, kako je kazao, "primarno pripada RS" , rekao je Dodik i najavio da će se nastaviti razgovori o pitanju državne imovine da bi se to pitanje rešilo u interesu RS-a.

"Ustavni sud je već odavno politički i donosi maksimalno političke odluke, koje nemaju veze s ustavnošću. Da se vodilo računa o ustavnosti, onda bi se videlo da je isključiva nadležnost za imovinu na entitetima", rekao je Dodik juče u Laktašima.

On, kako je rekao, odluku Ustavnog suda vidi u kontekstu činjenice da, kako kaže, trojica stranih sudija, te dvojica iz reda bošnjačkog naroda "uvek imaju većinu za svaku političku odluku i tako je bilo i kod konstitutivnosti naroda, izmena Ustava i drugih važnih pitanja".

"Nakaradnost BiH se najviše ogleda u Ustavnom sudu, koji je sebi pribavio pravo pod autoritetom određenih međunarodnih struktura, da odlučuje onako kako je politička volja, a ne po pravu i zakonu", tvrdi Dodik i navodi da je pitanje državne imovine u BiH veštački politički nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun.

Ustavni sud BiH zaključio je, naime, da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije iz Zakona o statusu državne imovine koja je na teritoriji RS-a i pod zabranom je raspolaganja jer je to, u skladu s Ustavom, nadležnost Bosne i Hercegovine.

Zaključak je donesen u predmetu pokrenutom povodom zahteva lidera SDA Sulejmana Tihića, u vreme podnošenja zahteva zamenika predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocenu ustavnosti Zakona o statusu državne imovine koja je na teritoriji RS-a i pod zabranom je raspolaganja.

Ustavni sud je ovaj zakon stavio van snage.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: