Vujanović nema pravo na kandidaturu

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić izjavio je, pozivajući se na ustav, da aktuelni šef države Filip Vujanović nema pravo da se ponovo kandiduje.

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2012.

21:56

Default images

Krivokapić je, takođe, naveo da bi trebalo objediniti predsedničke i parlamentarne izbore i da budu održani na jesen.

On je ukazao na to da Ustav Crne Gore isključuje treći predsednički mandat, zbog čega je, kako je naveo, jasno da se Vujanović ne može kandidovati treći put za tu funkciju.

"Sve je jasno. Nema nikakve pravne dileme da ćemo dobiti nove kandidate na predsedničkim izborima, u ime Demokratske partije socijalista i opozicije", rekao je Krivokapić novinarima.

Parlamentarni izbori trebalo bi da budu održani u martu, a Vujanoviću mandat ističe u maju sledeće godine.

"U Crnoj Gori imamo opsednutost datumima. Da li će izbori biti 20 dana ranije ili kasnije ne utiče na suštinu i mislim da možemo da postignemo kompromis", istakao je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, osnovno polazište je da je Crna Gora u ekonomskoj krizi i da na jesen počinje pregovore sa EU.

"Vladi je potreban mandat koji neće biti potrošen u osam meseci izbora. Motivacija vladajuće strukture je da zajedno budu parlamentarni, predsednički i tri opštinska, da bi onaj koji dobije mandat mogao slobodno da pregovara", rekao je Krivokapić, ističući da je razgovarao sa opozionim predstavnicima i da oni, takodje, smatraju da izbore treba objediniti, navodi "Pobjeda" na svom sajtu.

Vujanović je prvi put izabran za predsednika Crne Gore u maju 2003. godine, kada je Crna Gora bila u zajedničkoj državi sa Srbijom.

Drugi mandat Vujanović je počeo 23. maja 2008. godine polaganjem zakletve pred poslanicima u Skupštini, nakon što je 6. aprila pobedio u prvom krugu izbora.

Vujanović je prvi izabrani predsednik Crne Gore nakon što je ta država stekla nezavisnost na referendumu 2006. godine.

U javnosti, medjutim, postoji dilema da li se Vujanoviću računa prvi predsednički mandat, s obzirom na to da Crna Gora tada nije bila nezavisna država.

Vujanoviću petogodišnji mandat ističe 23. maja naredne godine. Prema Ustavu, izbore za predsednika Crne Gore raspisuje predsednik Skupštine, najkasnije 120 dana pre isteka mandata šefa države i oni se moraju održati u roku od 60 do 90 dana od dana raspisivanje.

Iz dela crnogorske opozicije ranije je najavljeno da bi voleli da zajednički opozicioni kandidat na predsedničkim izborima bude bivši ministar inostranih poslova i nekadašnji jugoslovenski ambašador u Rimu Miodrag Lekić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: