Rompej: Velika odgovornost Kipra

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej izjavio je da je Kipar na sebe preuzeo "ogromnu odgovornost, preuzimajući predsedavanje EU".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.07.2012.

23:17

Default images

On dodaje da je Kipar tu odgovornost preuzeo u "odlučujućem momentu istorije zajednice".

Van Rompej je to rekao na svečanosti preuzimanja predsedavanja EU tokom predstojećih pola godine, u amfiteatru antičkog grada-države Kurion na obali Sredozemnog mora, na kojoj je prisustvovao i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, evropski komesari, niz šefova država Unije, politički lideri Kipra, sveštenici i predstavnici diplomatskog kora, navodi Itar-Tas s.

Prema rečima Van Rompeja, evropske zemlje suočile su se sa velikim socijalno-ekonomskim izazovima.

"Radi njihovog prevladavanja moraćemo da napravimo izbor i donesemo važne odluke koje će doneti izmene u funkcionisanju EU. Ukoliko zelimo budućnosti za EU, obavezni smo da ostvarimo te promene, jer je to jedini put unapred", rekao je predsedavajući Evropskog saveta, dodajući da će Kipar u tom procesu igrati važnu ulogu.

"Zajedno ćemo težiti da region ponovo postane simbol nade, mogućnosti, pravednosti, dostignuća i bolje budućnosti za sve", rekao je on i dodao da treba preduzeti zajedničke napore radi postizanja rasta, otvaranja radnih mesta i osiguranje stabilnosti.

Van Rompej je obećao ličnu i podršku EU rešavanju kiparskog problema.

"To zahteva snažnu političku volju i spremnost na pomirenje svih strana. Dok je Kipar podeljen u određenom smislu biće podeljena i Evropa", rekao je on.

Ruska agencija ističe da se predsednik Kipra Dimitris Hristofijas u svom obraćanju neočekivano obratio pozdravom "dragim prijateljima Turcima Kipranima".

"Hvala što ste došli danas ovde i što učestvujete u svečanosti", rekao je on gostima na svečanosti, izražavajući nadu da će se "što pre okupiti i zajedno praznovati objedinjenje otadžbine".

Kipar je podeljen na međunarodno priznatu Republiku Kipar, gde žive pretežno Grci, i severni deo ostrva koji kontrolišu Turci. Na severni deo Turska je 1974. izvršila invaziju isprovocirana državnim prevratom pristalica prisajedinjenja Kipra Grčkoj, podseća Itar-Tas s, navodeći da je Kipar primljen u EU 2004 kao jedinstven, mada se važenje pravnog sistema Unije ne prostire na oblasti koje nisu pod efikasnom kontrolom Republike Kipar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: