Stigla dobra generacija brucoša

Dekani tvrde da je prag znanja podignut za nekoliko bodova u odnosu na prošlu godinu.

Izvor: Politika

Četvrtak, 05.07.2012.

22:28

Default images

Iako se zbog „bele kuge” ove godine očekivalo manje kandidata na fakultetima i spuštanje upisnog praga, dogodilo se iznenađenje: na najpopularnijim fakultetima dekani tvrde da je stigla jako dobra generacija srednjoškolaca i da su prijemni ispiti odlično urađeni, piše "Politika".

Na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu je čak 37 kandidata osvojilo 100 poena.

Dekan ETF-a dr Miodrag Popović kaže da je reč o kandidatima koji su oslobođeni prijemnog ispita po osnovu nagrada sa domaćih i međunarodnih takmičenja. Međutim, dodaje, primetno je da je ove godine veća prosečna ocena nego lane, kao i da je prijemni ispit bolje urađen.

"Kolega koji je sastavljao zadatke kaže da je ove godine dao teže zadatke, ali deca su se očigledno dobro spremila. Mi smo zadovoljni, jer očigledno nam je stigla jedna dobra generacija", kaže dr Popović, inače budući prorektor za finansije UB.

Na Pravnom fakultetu u Beogradu samo prvi na listi ima maksimalan broj bodova.

"Ne može se meriti upisni rok samo na osnovu podatka da je jedna osoba imala 100 poena. Naime, mi ove godine imamo veći broj kandidata nego lane, i to sa većim brojem bodova. Upisni prag je podignut i u budžetskoj i u samofinansirajućoj kategoriji – za 2,3 odnosno za tri boda", objašnjava Dragiša Potić, šef Centra za izdavaštvo i informisanje Pravnog fakulteta.

Sve ovo, po njegovim rečima, pokazuje da su kandidati ove godine ozbiljnije pristupili polaganju prijemnog ispita, ali i da su njihova znanja doneta iz srednje škole vrednija u odnosu na prošlu generaciju.

"Mi smo izuzetno zadovoljni jer smo imali više kandidata i na pripremama tokom maja i juna, ali i na prijemnom, uprkos povikama koje su se mogla čuti sa privatnih fakulteta i priča o nezaposlenim pravnicima", dodaje Potić.

Na ovom fakultetu je inače Savet potvrdio prošlonedeljni glas zaposlenih i za novog dekana izabrao dr Simu Avramovića.

Zajednica medicinskih fakulteta Srbije takođe je imala „beogradske” termine i rang-liste su već objavljene. Sudeći prema broju poena, na medicini je ove godine bilo izuzetno teško osvojiti maksimalan broj bodova, čak i za kandidate koji su iz srednje škole doneli sve petice. Maksimalnih 100 poena osvojila su samo dva kandidata u celoj Srbiji i to na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu i na farmaciji u Nišu. Prva osoba na rang-listi u Beogradu ima 99 poena, u Kosovskoj Mitrovici 81,22, u Kragujevcu 96, 98 poena imaju najbolji studenti stomatologije i medicine u Nišu, dok je na stomatologiji u Novom Sadu prvi na listi osvojio samo 91,50 poena.

Dr Nikola Grujić, dekan Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, kaže da je ovde bila svake godine najviša crta u celoj Srbiji, međutim, sada je Beograd dobio bolje studente.

"Prijemni je bio isti, zadaci su po težini na nivou prošlih godina. Kod nas dolazi i dosta studenata iz Bosne", ističe dekan i sa ponosom naglašava da je na ovom fakultetu jedan od samo dva kandidata koji su u celoj Srbiji polagali prijemni na medicinskoj grupaciji fakulteta i osvojili 100 poena.

Na ovom fakultetu su obično dva kandidata na jedan indeks na medicini i tri na jedno mesto na farmaciji i stomatologiji.

"Uvek imamo selekciju, i to je dobro. Ono čime nismo zadovoljni jeste činjenica da je bilo manje kandidata ove godine, što je pretpostavljam posledica i ratnih godina, jer se sad upisivala generacija 1993, pa je bio nešto niži natalitet", objašnjava dr Grujić.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković kaže da je njegov utisak da jeste znanje đaka napredovalo i da se to pokazalo i na ovim prijemnim ispitima.

"Nastavnici se sa malim platama zaista trude da se usavršavaju, idu na seminare, poboljšani su nastavni planovi i programi i mislim da će rezultati biti još bolji. Najlakše je napasti prosvetne radnike kada najave štrajk, ali, evo, uprkos oskudici, a naše plate od 38.000 dinara su pale ispod republičkog proseka, prosvetni radnici uspevaju da poboljšaju uspeh i znanje svojih đaka", ističe Brajković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: