UN: Uvesti sankcije za sever Malija

Savet bezbednosti UN zatražio je uvođenje sankcija protiv pobunjenika na severu Malija koji su eventualno povezani sa Al Kaidom.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.07.2012.

21:02

Default images

U danas usvojenoj rezoluciji SB UN "pozivaju se zemlje članice da iznesu imena pojedinaca, grupa i entiteta povezanih sa Al Kaidom na severu Malija i u saharskom regionu, kako bi protiv njih bile uvedene sankcije".

Savet bezbednosti je osudio grupu "Zaštitnici vere" zbog uništenja nasleđa drevnog grada Timbuktua i pozvao da na "crnu listu" budu stavljeni svi povezani sa Al Kaidom u islamskom Magrebu.

"Zaštitnici vere" su osvojili Timbuktu prošle nedelje, pošto su iz njega proterali pobunjeničku frakciju Tuarega.

U rezoluciji UN se iznosi podrška naporima regionalnih organizacija da reše krizu u Maliju, ali im još nije dat mandat UN da se rasporede afrički vojnici protiv pobunjenika sa severa Malija.

Francuski ambasador u UN Žerar Aro rekao je da Savet bezbednosti čeka na zvanični zahtev zapadnoafričkog tela EKOVAS za mandat za predložene snage stabilizacije.

Aro je dodao da još mora da se razmotri finansiranje te misije, i da Savet bezbednosti neće dati mandat EKOVAS-u "na slepo".

U rezoluciji se, takođe, naglašava zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije u Maliju i zahteva ponovno uspostavljanje ustavnog poretka, koji je doveden u pitanje nakon državnog udara 21. marta.

Predsednik Malija Amadu Tumani Ture podneo je 8. aprila ostavku, posle višenedeljnog skrivanja nakon što je vojska izvela državni udar.

Vojska je saopštila da je preuzela vlast zato što Ture nije uspeo da se izbori sa pobunom Tuarega na severu zemlje, koja je počela u januaru.

Tuarezi su posle državnog udara uspeli da zauzmu tri najveća grada na severu i progasili nezavisnost svoje "države Azavad".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: