Marnjak: Veća ovlašćenja za Kosovo

Šef Euleksa Gzavije de Marnjak izjavio je da je namera Misije EU na Kosovu da u naredne dve godine kosovske institucije dobiju sve veća izvršna ovlašćenja.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.07.2012.

20:56

Default images

Marnjak je za Tanjug govorio o programskom Izveštaju Euleksa koji će uskoro biti predstavljen i istakao da izveštaj insistira na ulozi Euleksa koji "prati, nadgleda i savetuje", u cilju jačanja kosovskih institucija.

U Izveštaju je data procena napretka kosovskih institucija koje su zadužene za vladavinu prava i utvrđene su oblasti gde je još potrebno postići uspeh u poboljšanju tih institucija, rekao je Marnjak.

“Što se tiče izvršnih ovlašćenja, namera je, kako vreme prolazi, da se sve veće odgovornosti predaju kosovskim institucijama, u zavisnosti od toga kako budemo procenjivali njihov napredak”, rekao je šef Euleksa.

On je naglasio da će Euleks kosovskim institucijama, što veći napredak budu postigle, predati i veću odgovornost.

“Mislim da je to važno jer jasno pokazuje da, uglavnom, kosovske institucije treba da urade veliki deo posla i te institucije moraju da postignu neophodni napredak. To nećemo mi učiniti umesto njih. Tu smo da im pomognemo, damo podršku, pratimo, savetujemo, pomažemo, ali, na kraju, kosovske institucije to same moraju da sprovedu”, rekao je on.

Marnjak je kazao da su u naredne dve godine glavni ciljevi obnovljenog mandata Euleksa da se veća odgovornost da lokalnim kosovskim institucijama. On je podsetio da je mnogo oblasti gde je do sada Euleks bio predvodnik, a kosovske institucije davale podršku.

“Tokom naredne dve godine će to biti obrnuto i kosovske institucije će voditi, a Euleks njima pružati podršku kroz naš program praćenja, nadgledanja i savetovanja”, objasnio je Marnjak, dodajući da se radi o institucijama vladavine prava.

Govoreći o uspostavljanju vladavine prava na severu Kosova, Marnjak je rekao da je važno pitanje kapacitet Euleksa da sprovodi svoje aktivnosti.

“Bezuslovna i stalna sloboda kretanja je uslov za sve i na žalost u ovoj fazi smo još daleko od toga iako je bilo nekog napretka. Ipak mi pokušavamo, i to smo nedavno učinili, da pojačavamo naše aktivnosti usmerene na vladavinu prava i niko ne može očekivati da to nećemo učiniti”, rekao je on.

Marnjak je dodao da je sloboda pristupa i sprovođenje aktivnosti Euleksa glavni faktor, za sprovođenje vladavine prava na severu Kosova. Izjavio je, takođe, da sud u severnom delu Kosovske Mitrovice funkcioniše i da u njemu radi osoblje Misije EU - tužioci i sudije Euleksa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: