"London se ne meša u sastav vlade"

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić sastao se u Londonu s britanskim kolegom Vilijamom Hejgom, a jedna od tema razgovora bila je i formiranje vlade.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.07.2012.

14:23

Default images

Velika Britanija se neće mešati u proces formiranja nove Vlade Srbije i za nju je najvažnije da buduća vlada ima demokratski legitimitet i evropsko opredeljenje, izjavio je danas Tanjugu ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Jeremić je u Londonu razgovarao s britanskim kolegom Vilijamom Hejgom o političkoj situaciji u Srbiji i toku pregovora oko formiranja nove vlade.

Britanci su "više puta podvukli da se u taj proces neće mešati i da je za Britaniju važno da buduća vlada Srbije, kako god bude komponovana, ima demokratski legitimitet i evropsko opredeljenje", rekao je Jeremić.

Među temama razgovora bilo je i predstojeće predsedavanje Srbije Generalnom skupštinom UN i šef srpske diplomatije je rekao da je u tom kontekstu vodio konsultacije s Britanijom, stalnom članicom Saveta bezbednosti UN i budućim predsedavajućim Grupe osam.

"Predsedavanje Srbije u UN počinje u septembru i do tada je od izuzetno velikog značaja da čujemo razmišljanja i poglede na svet svih onih koji su uticajni u organizaciji koju ćemo od septembra predvoditi", rekao je Jeremić.

"Neophodno je sarađivati s ključnim svetskim činiocima kada ste na čelu organizacije UN", kazao je on i dodao da će iz tog razloga njegova naredna destinacija biti Peking, pa Moskva, a zatim i druge.

S Hejgom sam razgovarao i o ispunjavanju milenijumskih ciljeva pošto predsednik Generalne skupštine UN postavlja komisiju za nadgledanje sprovođenja u delo tih ciljeva, rekao je Jeremić.

Ministar Jeremić je dodao da su među temama bila i globalna pitanja poput situacije na Bliskom istoku, u Siriji, na zapadu Afrike i iransko nuklearno pitanje.

Jeremić, koji će u narednih godinu dana predsedavati Generalnom skupštinom UN, najavio je ranije da će do kraja leta imati seriju konsultacija o UN sa ključnim akterima u svetskoj organizaciji, pre svih sa stalnim članicama Saveta bezbednosti - Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i SAD.

Jeremić je, prethodno, s Hejgom razgovarao krajem novembra prošle godine, takođe u Londonu.

Šef Forin ofisa tada je ponovio da se Velika Britanija zalaže da proširenje EU obuhvati sve zemlje zapadnog Balkana i ukazao na značaj "konstruktivnog angažovanja Srbije sa susedima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: