Šest kandidata na jedan indeks FDU

Apsolutni šampion ovog upisnog roka je beogradski Fakultet dramskih umetnosti, gde se za 100 indeksa prijavilo gotovo 600 kandidata, piše "Politika".

Izvor: Politika

Petak, 29.06.2012.

23:18

Default images

Ni školarina od 200.000 dinara nije sprečila mlade da se prijave za smerove ovog fakulteta. Najveća borba biće na glumi, gde se za samo 12 indeksa, prijavilo čak 362 kandidata, koliko nemaju pojedini fakulteti za sve smerove zajedno u prirodno-matematičkoj grupaciji.

Primera radi, na beogradskom Fakultetu za fizičku hemiju bila su samo 72 kandidata, na fizici je samo 119 prijavljenih (iako je to veće interesovanje nego ranije), dok je na hemiji 216 prijavljenih. Već tradicionalno, biće teško i na psihologiji, gde se za 88 indeksa bori čak 400 kandidata.

Zajednica medicinskih fakulteta Srbije takođe je imala "beogradske” termine i preliminarne rang-liste su već objavljene. Sudeći prema broju poena, na medicini je ove godine bilo izuzetno teško osvojiti maksimalan broj bodova, čak i za kandidate koji su iz srednje škole doneli sve petice, navodi "Politika".

Maksimalnih 100 poena osvojila su samo dva kandidata u celoj Srbiji, i to na medicini u Novom Sadu i na farmaciji u Nišu. Prva osoba na rang-listi u Beogradu ima 99 poena, u Kosovskoj Mitrovici 81,22, u Kragujevcu 96, zatim 98 poena imaju najbolji studenti stomatologije i medicine u Nišu, dok je na stomatologiji u Novom Sadu prvi na listi osvojio samo 91,50 poena.

Na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu je ili bio lak prijemni ili su se mladi zaista jako dobro spremili, tek, čak 37 njih ima 100 poena. Na Pravnom fakultetu samo prvi na listi ima maksimalan broj bodova, na Rudarsko-geološkom fakultetu njih dvoje, dok je na Fakultetu bezbednosti četiri kandidata uspelo da stekne svih 100 bodova.

I dok mladi koji su konkurisali na Univerzitetu u Beogradu ovih dana saznaju rezultate prijemnih ispita i prikupljaju dokumenta za upis, kandidati za indeks ostalih univerziteta u Srbiji tek će od ponedeljka imati proveru znanja.

Univerzitet u Novom Sadu je gotovo popunio upisnu kvotu: za dva dana se na 8.550 mesta prijavilo 8.111 kandidata. Na 10 fakulteta je manje prijava od broja raspoloživih indeksa, a najteže će biti kandidatima na Akademiji umetnosti: tamo će se gotovo tri kandidata boriti za jedan indeks (170 mesta, a 469 prijava). Teško će biti i na medicini gde su dva kandidata za jedno mesto (566 indeksa, a 1.092 prijava). Među najmasovnije fakultete upisali su se Fakultet tehničkih nauka sa 1.779 kandidata na 1.720 mesta, kao i Filozofski fakultet sa 1.011 prijava za 938 indeksa.

Na Univerzitetu u Prištini se za 1.740 mesta prijavilo 1.090 kandidata, a otprilike toliko je predviđeno i budžetskih mesta (1.049). Na svim fakultetima je više indeksa nego prijavljenih, primera radi na ekonomiji se za 170 mesta prijavio 81 kandidat, a najviše prijava predato je na Filozofskom fakultetu – 176. Gledano po smerovima, više od jednog kandidata na indeks biće na psihologiji, glumi, zaštiti životne sredine, matematici, informatici i medicini.

Provera znanja je iduće nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: