Đilas: Borba za najmlađe Rome

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da će Grad nastaviti najbolje što zna da se bori za najmlađe Rome, kako bi školovanjem stekli šanse za bolji život.

Izvor: B92

Petak, 29.06.2012.

14:38

Default images

Đilas je danas primio 24 romske dece koja su završila prvi razred.

"Nastavićemo najbolje što znamo da se borimo za njih. To su mnogo dobra deca i trudićemo se da im društvo da šansu, jer ako ne idu u školu, ne znaju da čitaju i pišu, nemaju nikakvu šansu", kazao je Đilas nakon druženja sa decom koja su do nedavno živela ispod Gazele i kod Belvila.

Sa decom i njihovim majkama, osim Đilasa družio se i predsednik gradske skupštine Aleksandar Antić. Gradonačelnik je dodao da romska deca, sada, zahvaljući pomoći grada i njihovih roditelja, imaju šanse, bar približne kao i sva ostala deca u Beogradu.

"Najveća nam je radost kada vidimo koliko je romske dece uspelo da završi razred. Ove godine više od 100 romske dece išlo je u školu, od kojih je njih preko 85 odsto završilo razred", rekao je on.

Ukazujući na realnost da zbog početnih pozicija romska deca ipak nemaju iste šanse kao i ostala, Đilas je dodao da su napori koje grad čini i rezulati romske dece koja idu u školu, mnogo važni, jer i njihovi vršnjaci iz drugih romskih naselja mogu da vide da i ona imaju šansu.

Upitana da li imaju neke probleme u školi, zbog toga što su, kako je šaleći se formulisao Đilas, za razliku od njega malo tamnija, deca su jednoglasno uzviknula "ne". Đilas je dodao da tako treba da bude i da uvek mogu da zovu Antića i njega ako ih neko dira.
Prema njegovim rečima, u avgustu će se neke od romskih porodica preseliti u socijalne stanove. Antić je rekao da su rezultati romske dece jedan od najvećih uspeha gradske vlade.

"Imeprativ nam je da im pomognemo, da završe školu, da sutra pričamo o njihovom zapošljavanju, o tome kako će njihove porodice da šalju decu u školu", kazao je Antić i dodao da će grad pomoći sve romske porodice pod uslovom da im deca idu u školu.

Među romskom decom bio je i najbolji prvak škole "Radoje Domanović" Tomislav Aleksić koji je rekao da mu nije bilo teško da postigne taj rezultat, i da marljivo uči da bi, jednog dana, postao policajac.

Mali Damir Barjamović je tokom prijema pozvao gradonačelnika i rekao "Dragane, Dragane navijao sam za tebe" na šta su ga i ostala deca podržala i uzviknula i "mi i mi".

Đilas je na kraju prijema u šali pozvao jednu od majki - "Vi gospođo što gledate u budućnost da li vidite da on (Antić) i ja ostajemo zajedno na funkciji", na šta je dobio potvrdan odgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: