Antić najavljuje reforme pravosuđa

Savetnik predsednika Srbije za pravna pitanja Oliver Antić ocenio da mora da se ispravi mnogo toga lošeg urađenog u reformi pravosuđa.

Izvor: B92, Beta

Petak, 29.06.2012.

13:53

Default images

Antić je novinarima u pauzi skupa o borbi protiv korupcije Društva sudija Srbije, kao najveće probleme u reformi pravosuđa naveo uspostavljanje neadekvatne mreže sudova i nepostojanje javnih kriterijuma prilikom reizbora sudija, i dodao da taj problem može da bude rešen samo ako se ceo proces delimično revidira.

On je rekao da predsednik Republike, iako nema široka ustavna ovlašćenja u tom pogledu, ima legitimitet neposredno izabranog funkcionera koji će iskoristiti tako što će predložiti budućoj vladi da razmotri mogućnost za rešavanje tog problema, čim vlada bude formirana.

Antić je dodao da će taj problem biti razmatran objektivno i da će se odlučivati bez obzira na stranačku pripadnost.

Na pitanje novinara ko može da garantuje da će taj proces biti obavljen bez upliva politike, on je odgovorio da je ceo svoj život posvetio pravu, da je i sam često bio žrtva politike, a kao najveći dokaz nepristrasnoti naveo podataka da je jedan njegov dalji rođak kod njega na ispitu na Pravnom fakultetu položio tek iz sedmog puta, zbog čega je "cela rodbina bila besna".

Antić je rekao da su svi izbori u pravosudju od 1945. godine bili pod snažnim uticajem politike, ali da to treba da se prekine i da se omogući državnim organima da rade svoj posao bez pritisaka.

Oliver Antić je redovni profesor Pravnog fakulteta u Begradu čiji je dekan bio u vreme tzv Šešeljevog Zakona o univerzitetu od 1998 - 2000. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: