Putin reformiše parlament

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je danas reformu gornjeg doma parlamenta, kako bi se učinio "demokratičnijim".

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.06.2012.

22:21

Default images

To je očigledna reakcija na kritike da federalni savet predstavlja samo nešto više od odmarališta za visoke zvaničnike.

Ovaj dom, Savet federacije, sastavljen je uglavnom od bivših zvaničnika i moskovskih biznismena koji imaju malo veze sa oblastima koje predstavljaju, prenosi AP.

Obraćajući se Savetu Putin je rekao da ga reforme moraju učiniti "demokratičnijim", tvrdeći da one "u potpunosti odgovaraju logici razvoja našeg političkog sistema kao celine".

Kako podseća AP, ruski parlament je usvojio niz reformi koje su shvaćene kao napor Kremlja da ublaži narodni bes koji se prelio na ulice kroz seriju mitinga protiv Putina na kojima se okupilo po više desetina hiljada ljudi u Moskvi.

Članove gornjeg doma biraju lokalne vlasti, a prema Putinovom zakonu koji tek treba da bude usvojen u parlamentu, izabrani regionalni guverneri moći će da imenuju člana tima u Savet s tim da budu odgovorni za njihov rad.

Putin je izjavio da članovi Saveta federacije treba da dolaze iz lokanih struktura vlasti i da žive najmanje pet godina u regionima koje predstavljaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: