Dodik: Dogovor o mapi puta ka EU

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je konačno postignut dogovor o mapi puta BiH za nastavak procesa pridruživanja.

Izvor: B92

Sreda, 27.06.2012.

22:14

Default images

"Prvi put smo bili u situaciji da čujemo konkretne predloge u vezi sa sistemom koordinacije", rekao je Dodik nakon višečasovnog sastanka političkih lidera Bosne i Hercegovine i funkcionera Evropske unije u Briselu.

Današnji dijalog, u kome su sa jedne strane učestvovali lideri stranaka i institucija iz oba entiteta BiH, a sa druge najviši funkcioneri Komisije, organizovan je na inicijativu komesara za proširenje Štefana Filea.

"Usaglasili smo sa komesarom Fileom mapu puta kako bi došli do kredibilne aplikacije za članstvo koju bi mogli da podnesemo u novembru", rekao je Dodik, uz konstataciju da je dijalog protekao "iznad njegovih očekivanja".

Proces pridruživanja BiH EU već duže vreme je u zastoju zbog nemogućnosti postizanja saglasnosti oko koordinacije vlasti na državnom i entitetskom nivou.

"Sazvali smo ovaj dijalog da bismo pomogli liderima Bosne da se priprema za proces pridruživanja", izjavio je File, dodavši da je uspostavljanje mehanizma koordinacije između različitih nivoa vlasti ključno za taj proces.

"Znamo da je napredak u vezi sa EU važan za narod BiH i oni od političara očekuju da naprave konkretne poteze u tom cilju", rekao je komesar na kraju sastanka.

On je istakao da će EU nastavtiti da podržava BiH "na političkom, tehničkom i finansijskom planu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: