U Fukušimi rekordna radijacija

Japanska kompanija "Tepko" izmerila je rekordno visok nivo radijacije u podzemnim prostorijama zgrade reaktora broj 1 nuklearne centrale Fukušima.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.06.2012.

21:56

Default images

Podsetimo, izuzetno snažan zemljotres praćen cunamijem 11. marta prošle godine oštetio je reaktore na nuklearki “Fukušima” što je izazvalo i nekoliko eksplozija.

"Tepko" je instalirao specijalnu mašinu za fotografisanje kao i instrumente za merenje radijacije tla ispod zgrade u kojoj se nalazi reaktor broj 1, prenosi italijanska agencija Ansa.

Nivo radijacije izmeren nešto iznad nivoa površine radioaktivne vode bio je oko 10.300 milisiverta na sat, što znači da je to nivo koji je dovoljan da se čovek razboli posle izlaganja od samo nekoliko minuta a zatim i premine u kratkom roku.

Sa ovako visokim nivoom radiaktivnosti čovek udahne dozu određenu kao godišnji maksimum za radnike centrale.

Ovo će naravno dovesti do kašnjenja u demontiranju nuklearnog pogona pošto će to moći da obave isključivo roboti, objasnio je "Tepko".

Radioaktivnost izmerena danas je deset puta veća nego ona izmerena kod druga dva reaktora koji su takođe oštećeni u cunamiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: