LGBT lutke na Trgu Republike

Akcija "Demonstracija LGBT lutaka" održana je na Trgu Republike u Beogradu, a događaj u susret Danu ponosa LGBT osoba – 28. julu, protekao je bez incidenata.

Izvor: B92

Utorak, 26.06.2012.

21:37

Default images

Organizator akcije Gej-strejt alijansa (GSA) je saopštila da je to prvi put u istoriji LGBT pokreta u Srbiji da se takav događaj na otvorenom mirno održao na beogradskom Trgu Republike.

Na akciji, koja je organizovana povodom Dana ponosa koji će i sutra biti obeležen i sa nekoliko panel diskusija, nije bilo incidenata, a na Trgu su stajale kartonske lutke koje su držale transparente na kojima je pisalo "Ne tražimo posebna prava", "Upoznaj me pre nego što me zamrziš", "Ponosan što postojim"...
foto: gsa.org.rs
Aktivisti GSA su na nekoliko štandova razgovarali sa građanima, delili im brošure i druge materijale, a tokom akcije koja je trajala tri sata puštana je muzika sa razglasa.

Akcija je sprovedena u okviru projekta "Zajedno za jednakost LGBT osoba", a to je finalna u nizu akcija koje su prethodno održane u Novom Sadu i Nišu.

Akcija u Kragujevcu je, kako je saopšteno, zabranjena na osnovu odluke Gradske uprave.

Kako se dodaje, udruženja koja su učestvovala u projektu su veoma zadovoljna reakcijom Beograđana, Novosađana i Nišlija i smatraju da su akcije otvorile put ka kvalitetnijem radu i dijalogu sa građanima kako bi se povećao nivo tolerancije prema LGBT osobama.

Projekat "Zajedno za jednakost LGBT osoba" ima cilj da kroz razne aktivnosti u nekoliko gradova u Srbiji doprinese ukidanju predsrasuda prema LGBT populaciji, promoviše princip jednakosti i nenasilja i potrebu za smanjenjem diskriminacije.

Projekat je izabran na konkursu programa "Kalendar ljudskih prava", koji sprovodi Uprava za ljudska i manjinska prava, a u njegovoj realizaciji učestvuje pet nevladinih organizacija koje se bave ljudskim i LGBT pravima u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: