"Naći političko rešenje za Siriju"

Lideri SAD-a i Rusije, Barak Obama i Vladimir Putin, složili su se na samitu G20 u Meksiku, da je u Siriji potrebno pronaći političko rešenje krize.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.06.2012.

23:01

Default images

U suprotnom bi moglo da se desi da ta zemlja sklizne u građanski rat.

Prema navodima agencija, dvojica predsednika su, nakon dvočasovnog susreta, istakli da bilo kakva vrsta tenzija između SAD i Rusije može da se prevaziđe, uz ocenu AP-a da su Obama i Putin nevoljno upućeni jedan na drugog.

To je neugodna istina za Obamu, koga čeka teška kampanja za reizbor na mestu predsednika, kao i za ruskog lidera koji ima duboke sumnje u namere Sjedinjenih Američkih Država, navodi AP.

Obama je posle susreta rekao da je sa Putinom postigao saglasnost da je neophodan prekid nasilja u Siriji, uz politički proceš koji bi sprečio građanski rat, kao i stravične scene nasilja koje su se događale poslednjih nedelja.

Predsednik SAD je kazao da će dve zemlje, po pitanju sirijske krize, sarađivati sa drugim međunarodnim faktorima, uključujići Ujedinjene nacije, kao i sa svima koji žele da se problem reši.

Tokom razgovora smo došli do mnogo podudarnih tačaka, rekao je Putin, sedeći pored Obame nakon susreta.

AP ističe da nijedan od lidera nije imenom pomenuo sirijskog predsednika Bašara el Asada, izbegavši na taj način bilo kakvo podsećanje na ranije američke zahteve da Asad preda vlast.

U zajedničkom saopštenju se navodi stav da sirijski narod treba da dobije priliku da nezavisno i demokratski odluči svoju budućnost.

Pored Sirije, Obama i Putin su razmenili mišljenje i o Iranu, pri čemu je predsednik SAD ocenio da još uvek ima vremena i dovoljno prostora da se spor oko nuklearnog oružja reši diplomatski.

AP ističe da je veći deo samita G20 bio posvećen fiskalnoj krizi Evropske unije, i sudbini Grčke kao dela evro zone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: