PG:Zapaljena zastava LGBT zajednice

Zastava duginih boja, obeležje LGBT zajednice, postavljena ispred zgrade crnogorskog Ombudsmana u Podgorici, zapaljena je prošle noći.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 18.06.2012.

15:29

Default images

Zastava je postavljena prosle nedelje ispred zgrade Ombudsmana kao vid podrške zaštitnika ljudskih prava pripremi prve parade ponosa u Crnoj Gori, planirane za jun iduće godine, navodi se u saopštenju "LGBT Forum Progresa".

Kancelarija zaštitnika ljudskih prava je o incidentu obavestila policiju koja je obavila uviđaj.

LGBT Forum Progres ocenjuje da je "spaljivanje zastave još jedan vid manifestacije mržnje i netolerancije".

Ova nevladina organizacija koja štiti prava osoba drugačije seksualne orijentacije zatražila je od policije da "identifikuje i procesuira odgovorne".

Vlada najenergičnije osudila paljenje zastave

Crnogorska vlada danas je "najenergičnije" osudila paljenje zastave koja simbolizuje prava LGBT populacije, saopštio je Vladin predstavnik Jovan Kojičić.

Kojičić je izjavio da paljenje LGBT zastave "neodgovoran i vandalski čin počinioca ili počinilaca čija je svest zarobljena tradicionalnim dogmama i nespremnošću da se prihvati pravo ljudi da budu drugačiji".

Takvi postupci, kako je ocenjeno, ne mogu umanjiti značaj svega onoga što se u Crnoj Gori preduzima na afirmaciji LGBT prava, niti su izraz većinskog odnosa građana, ni odnosa države prema LGBT populaciji.

Vlada kaže da očekuje da će vlasti "u najkraćem roku" rasvetliti okolnosti paljenja LGBT zastave i naći vinovnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: