Ukida se "nadgledano" Kosovo?

Međunarodna upravljačka grupa duže vreme pokazuje nestrpljenje i želju da što pre napusti nadgledanje na Kosovu, kaže Oliver Ivanović.

Izvor: B92

Subota, 16.06.2012.

22:52

Default images

On kaže da je očigledno da do nekog reda u pravnom i političkom smislu nije moguće doći.

Prema najavi kosovskog premijera Hašima Tačija 2. jula, na sastanku Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo, biće doneta odluka o okončanju nadgledane nezavisnosti Kosova. Posle toga, tvrdi on, otvara se konkretna evropska agenda za Kosovo. Prema ranijim predviđanjima prefiks "nadgledana” trebalo je da se ukine do kraja godine, a najranije u septembru. Do tada bi, kako su ocenjivali u Međunarodnoj upravljačkoj grupi, sprovođenje Ahtisarijevog plana gotovo u potpunosti bilo okončano, a kosovske institucije dovoljno osposobljene za samostalno delovanje.

Kako je za "Politiku" rekao Slobodan Petrović zamenik premijera Tačija, "sve indicije” govore da će takva odluka zaista i biti doneta početkom jula u Beču. On napominje da će u kosovskoj skupštini u septembru biti donete izmene i dopune ustava, a većina donetih zakona biće primenjena. Samim tim, kazao je on, prestaje potreba za nadziranom nezavisnošću. Ali odluka će, verovatno, biti doneta i pre toga. Ukoliko se to desi, kako je objasnio, kosovske institucije će imati veći značaj, ali i veću odgovornost.

"Potpuno je jasno da to nije odluka od pre mesec dana, već da se četiri godine radi na tome. Aktivnosti u parlamentu na implementaciji zakona vode ka tome”, istakao je Petrović.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović veruje da su informacije koje imaju kosovske vlasti o ukidanju nadzirane nezavisnosti tačne. Uostalom, kako kaže, MUG duže vreme pokazuje nestrpljenje i želju da što pre napusti nadgledanje na Kosovu, jer očigledno da do nekog reda u pravnom i političkom smislu nije moguće doći.

"Oni beže sa Kosova pre nego što dođe do totalnog kolapsa, a više ne mogu mnogo šta da urade. Takođe, njihova politička težina nije tako velika i oni su za to da se maknu što pre jer ako bilo šta krene loše i oni će biti odgovorni”, objasnio je Ivanović za "Politiku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: