Formira se (novi) Građanski savez

Bivši članovi Građanskog saveza Srbije reanimiraće ovu partiju time što će za desetak dana osnovati udruženje Građanski savez, koji će biti politički aktivan.

Izvor: B92

Utorak, 12.06.2012.

23:25

Default images

Kasnije, ako se za to budu stvorili uslovi, ova nevladina organizacija registrovaće se kao politička partija, piše "Danas".

U inicijativnoj grupi za osnivanje Građanskog saveza nalaze se bivši članovi GSS Radomir Glušac, Marija Obradović, Ljuba Kening, Aleksandar Kraus i Ljiljana Aleksić.

Oni su, kako navodi list, uputili pismo nekadašnjim pristalicama ove partije s pozivom da se ponovo "organizovano, institucionalno i legalno bave politikom“.

Da podsetimo, GSS je bila parlamentarna stranka liberalnog opredeljenja, osnovana 1992. godine. Prva predsednica bila je Vesna Pešić, a zatim Goran Svilanović. Stranka je okupljala veliki broj uglednih javnih ličnosti, profesora univerziteta, naučnika... U vođstvu GSS bili su, između ostalih, Vojin Dimitrijević, Gašo Knežević, Dragor Hiber, Nataša Mićić, Goran Ješić, Radmila Hrustanović... Na osnovu odluke predsedništva stranke, 7. aprila 2007, GSS je prestao s radom, a ugledni članovi otišli su uglavnom na dve strane - u LDP ili u DS.

Vesna Pešić kaže za "Danas" da "nema veze s tom pričom“, dok Gašo Knežević nije želeo da komentariše inicijativu za osnivanje (novog) Građanskog saveza.

Radomir Glušac objašnjava za "Danas" da će politički program GS biti zasnovan na "građanskoj socijaldemokratiji“, a da je pre lustracije potrebno izvršiti dekriminalizaciju društva, "odnosno da se svi krivični postupci završe“. On kaže da je za vreme režima Slobodana Miloševića privatizovano 75 odsto firmi i da se "od 200 najbogatijih ljudi u Srbiji, njih oko 190 obogatilo baš u tom periodu“.

"Mi smatramo da je Kosovo nezavisna država, a da Srbija može da obezbedi i zaštiti svoje interese kroz trostepenu autonomiju - kulturnu, političku i teritorijalnu. Kada Kosovo uđe u Ujedinjene nacije neće biti moguće da se sve ovo uradi. Takođe, podržavamo napore Borislava Stefanovića da se otvore pregovori s Prištinom“, naglašava Glušac.

On dodaje i to da se inicijatori GS zalažu za bezuslovan ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali uz "istinsku promenu društva“ i ističe da se sadašnje političke stranke svojom politikom udaljavaju od EU i ne prihvataju njene standarde. Takođe, navodi Glušac, GS će se zalagati i za članstvo u NATO, "jer je to jedini način da mala zemlja bude bezbedna“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: