U Tunisu uveden policijski čas

Tunižanski islamski ekstremisti uhapšeni nakon napada biće optuženi po antiterorističkom zakonu, navela je Vlada Tunisa i istovremeno proglasila policijski čas.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.06.2012.

22:53

Default images

"Uhapšene osobe će biti izvedene pred lice pravde po antiterorističkom zakonu usvojenom 2003", rekao je novinarima jedan zvaničnik dan nakon nemira u kojima je povređeno 100 osoba, među kojima i 65 policajaca, a uhapšeno 165 ljudi.

Ultrakonzervativni salafisti demantuju umešanost u nerede u nekoliko kvartova prestonice i na severozapadu zemlje i pozivaju na proteste u petak nakon molitve.

Nemiri su nastavljeni danas a vlasti su proglasile policijski čas tokom noći u osam oblasti, među kojima i u velikoj oblasti Tunis.

Policija je ispaliljivala danas suzavac da bi smirila napade koje su navodno predvodili salafisti i drugi koji su zapalili lokalni sud na zapadu zemlje i napali nekoliko policijskih stanica u prestonici, saopštio je portparol Ministarstva policije Kaled Taruš.
Foto: Beta
Ministar pravde Nuredin Biri osudio je i nazvao "terorističkim činom" napade konzervativnih islamista na policijske stanice u prestonici i lokalni sud na zapadu zemlje, zatraživši da odgovorni "plate visoku cenu".

Biri je izjavio da je u jutrošnjim nemirima povređeno sedam policajaca i da je uhapšeno 50 osoba i naglasio da su "to terorističke grupe koje su izgubile kontrolu i koje su izolovane u društvu".

Nekoliko stotina konzervativnih islamističkih salafista, ogorčeni zbog jedne umetničke izložbe za koju smatraju da ponižava muslimane, sukobili su se rano jutros u Tunisu sa policijom.

Demonstranti su blokirali ulice i palili automobilske gume u četvrtima prestonice Edadamenu i Sidi Huseinu, bacali molotovljeve koktele na policiju koja je pokušavala da ih rastera suzavcem i pucnjima iz vatrenog oružja u vazduh, prenele su agencije.

Sukobi su usledili dan nakon što je grupa salafista, koja sledi puritansku interpretaciju islama, silom ušla na jednu izložbu u predgrađu La Marsa i oštetila umetničke radove za koje smatraju da su uvredljivi za islam.

Izložba i napad na umetnička dela podigli su verske tenzije u zemlji u kojoj je nastao talas protesta "arapsko proleće".

Iako islamisti nisu imali važnu ulogu u revoluciji kojom je smenjen lider Tunisa Zin el Abidin Ben Ali, pitanje uloge religije od tada je podelilo vladu i društvo. Salafisti traže veći uticaj šerijatskog zakona, dok se sekularni krugovi plaše da bi to podrilo demokratski razvoj zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: