Uzeo milion dinara da olakša robiju

Aleksandar Veličković iz Ivanjice uhapšen zbog sumnje da je, lažno se predstavljajući, nudio usluge građanima čiji najbliži izdržavaju kazne u zatvorima.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 12.06.2012.

22:34

Default images

On je na taj način oštetio 50 građana za oko milion dinara, pišu "Novosti".

Smederevska policija je saopštila da je Veličković (42) čitao novinske članke o hapšenjima, a zatim preko službe informacija "Telekoma" dobijao kućne brojeve telefona rodbine uhapšenih.

Pozivao je članove porodica i predstavljao se kao radnik zatvora, kuvar ili zatvorenik u zatvorima u Smederevu, Požarevcu, Užicu, Novom Sadu, Beogradu, Kruševcu i Subotici. Uspevao je da ih ubedi da mu uplaćuju novac kako bi, navodno, on njihovim rođacima u zatvoru obezbeđivao povlastice, saznaje list. Obećavao je nabavku hrane, cigareta, slatkiša, vitamina, lekova, sredstava za higijenu, toplu vodu za kupanje, dopune za mobilni telefon. Takođe, nudio je omogućavanje poseta i telefonskih kontakata, izlaske na slobodu, plaćanje veštačenja i lažnih svedoka, troškova sudske medicine, plaćanje lekarskih potvrda koje bi, navodno, služile kao olakšavajuća okolnost u sudskom postupku - kažu u policiji.

Oštećeni su, preko servisa za transfer novca "post-net", uplaćivali Veličkoviću od 1.000 do 57.000 dinara. Pojedini su novac uplaćivali i više puta, a do sada su dokazane 74 uplate. Takođe, od jedne osobe Veličković je lično primio 700 švajcarskih franaka, a policija sumnja da je novac uzimao i preko drugih osoba.

Na ovaj način, prevareno je pedeset ljudi iz Smedereva, Mladenovca, Kosjerića, Užica, Ivanjice, Arilja, Jagodine, Futoga, Raške, Ćuprije, Kruševca, Požarevca, Beograda, Sombora, Novog Sada, Bačke Palanke, Kikinde, Zrenjanina, Palića, Ade, Lazarevca...

Policija je otkrila da mu je "post-netom" uplaćeno 600.000 dinara, dok je preostali novac dobio u kešu. Nije se libio ni da se pojavi na vratima, a imao je spremnu priču i za slučajeve kada bi ga rodbina raskrinkala. Vrebao je "žrtve" i ispred Centralnog zatvora u Beogradu, gde im je nudio specijalne usluge "iza rešetaka", saznaju "Novosti".

Veličković je do sada zbog krađa osuđivan 15 puta. Zbog "zavidnog" staža iza rešetaka, bio je odlično obavešten o tome kako funkciniše zatvorski život. Otkrivene prevare "fantoma iz zatvora" datiraju od novembra prošle godine do pre dvadesetak dana, a policija sumnja da ima još oštećenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: