Malinar pred sudom u Strazburu

Malinar Vladan Milovanović 10 godina se za pravdu bori pred srpskim sudovima, a sada najavljuje da će se obratiti i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Izvor: Beta

Utorak, 12.06.2012.

20:59

Default images

Milovanović (51) iz valjevskog sela Balinović tvrdi da je pretrpeo štetu od 260.000 evra, jer je 2002. godine kupio 10.000 sadnica malina američke sorte "tjulamen" koje su, kako se ispostavilo, bile zaražene.

Prema njegovim rečima, nameravao je da podigne savremeni plastenik, sa sistemom za zalivanje malina "kap po kap" na 15 ari, i još 50 ari malinjaka na otvorenom.

"Sve se 2003. završilo nalogom nadležnih inspekcija Ministarstva poljoprivrede Srbije za spaljivanje zaraženih sadnica i sedmogodišnjom zabranom obnavljanja proizvodnje na tom zemljištu", kazao je Milovanović na današnjoj konferenciji za novinare.

O tome je tada obavestio Miloljuba Stanisavljevića iz Instituta za voćarstvo u Čačku, iz čijeg je privatnog rasadnika te sadnice i kupio "verujući da je reč o vrhunskom stručnjaku".

Pošto se nisu dogovorili o nadoknadi štete, Milovanović je tužio Stanisavljevića, ali je nakon višegodišnje parnice izgubio spor pred tadašnjim Opštinskim sudom u Čačku.

"Spor sam izgubio iako je ustanovljeno da sadnice malina u momentu kada su mi prodate nisu imale potrebne dozvole za plasman na srpsko tržište", rekao je Milovanović novinarima.

Tu presudu ukinuo je Apelacioni sud u Kragujevcu, a ponovljeni proces pred Višim sudom u Čačku još nije okončan. Milovanović kaže da je do sada "samo zbog suđenja prešao oko 25.000 kilometara".

Milovanović veli da se obraćao i Specijalnom tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala, krivičnom prijavom "sa 17 imena", u nameri da se spase "teškog bankrota, poniženja i uvreda".

U toj prijavi, pored Stanisavljevića, za nelegalni promet neregistrovanih i zaraženih sadnica našli su se i predstavnici Ministarstva za poljoprivredu Srbije.

Specijalni sud za borbu protiv organizovanog kriminala oglasio se nenadležnim, pa je Vladanu Milovanoviću preostala jedino mogućnost da se obrati Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu ukoliko u ponovljenom postupku pred srpskim pravosuđem ne bude dobio traženu satisfakciju.

"Želeo sam da unapredim proizvodnju, želeo sam u Evropu, a izgleda da ću završiti u loncu kao petao koji prerano kukurikne", rekao je danas Milovanović napominjući pritom da je "tokom deset godina borbe sa državom bilo i pretnji i uvreda", ali da je "nekako uspeo da sačuva porodicu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: