"Sirija nije kao Bosna devedesetih"

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdaun kaže da postoje "brojne razlike" između trenutne situacije u Siriji i situacije u BiH 1990-ih.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.06.2012.

20:48

Default images

Njegov komentar usledio je nakon što je britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg izjavio u nedelju, u intervjuu za "Skaj njuz", da situacija u Siriji ne liči toliko na Libiju već na Bosnu iz 90-ih, navodeći eskalaciju sektaškog nasilja u Siriji.

Ešdaun je međutim, za program "World At One" Bi-Bi-Sijevog Radija 4, rekao da shvata "zašto u pokušaju da upozori svet na tragediju koja se dešava Hejg koristi to poređenje da opiše situaciju u Siriji, što je i razumljivo".

On je kazao da "dok posmatramo kako se situacija u Siriji pogoršava" nije siguran "da bilo šta možemo trenutno učiniti" i dodao Turska tu može igrati zaista važnu ulogu i da mu je žao što to nije dovoljno iskorišćeno.

Ešdaun je rekao da ga "zabrinjava ne samo užasna tragedija i krvoproliće koji se dešavaju u sirijskim gradovima već i mogućnost širenja sukoba između sunita i šiita što bi moglo da se proširi na celi Bliski istok sa globalnim posledicama".

Hejg je "Skaj njuzu" rekao da se Sirija nalazi na ivici građanskog rata, da smatra da je međunarodno jedinstvo jedini način da se okonča ubijanje, i istakao da nije isključena ni upotreba sile.

Prema podacima sirijske organizacije za ljudska prava sa sedištem u Londonu, najmanje 14.115 osoba, većinom civila, poginulo je u Siriji od početka pobune protiv režima predsednika Bašara al-Asada. Od marta prošle godine, u sukobima su poginula 9.862 civila, 3.470 vojnika i 783 vojna dezertera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: