Advokati danas obustavili rad

Zbog napada na advokata Nenada Vukasovića nijedan advokat u Srbiji danas nije radio, u znak upozorenja na ugroženost profesije.

Izvor: B92

Utorak, 12.06.2012.

00:32

Default images

Tokom prethodne dve godine dogodilo se 15 teških napada na advokate u Srbiji od kojih nijedan nije procesuiran zbog čega advokati zahtevaju izmene zakona koje će te napade tretirati kao napad na službeno lice.

Advokat Nenad Vukasović kome su u petak uveče maskirani napadači sipali kiselinu u oči oporavlja se na očnoj klinici Kliničkog centra u Beogradu.

Stanje je stabilno ali ima teške povrede očiju.

“To je izazvano hemijskom supstancom. Koliko će trajati taj oporavak to niko sad ne može da kaže, ali minimum 10 do 15 dana jer sve zavisi od toga koliko je ta hemijska supstanca duboko prodrla u oko, koliko je ona bila u oku nakon što je on isprao”, kaže Drago Jovanović, portparol Urgentnog centra Srbije.

Jedan od sinova Nenada Vukasovića, takođe advokat, kaže da je ovo napad na celu profesiju

“Ovo se ne može tretirati kao napad na pojedinca, ovo je napad na profesiju, napad na funkciju. Ovakve stvario ne mogu da se dese samo advokatu, sutra na red može da dođe tužilac, sudija”, kaže Ivan Vukasović.

U proteklih godinu dana dogodilo se sedam ili osam teških napada na advokate.

Predsednik advokatske komore Beograda Slavko Jelovac kaže da je napad na Vukasovića kap koja je prelila punu čašu.

Advokatska komora će zbog svega toga podneti inicijativu Ministarstvu pravde za izmene Krivčnog zakonika, u kome će se napad na advokata tretirati kao napad na službeno lice, napominjući da je takva inicijativa ranije odbijena.

Članica Upravnog odbora Advokatske komore Srbije Zora Dobričanin Nikodinović kaže da je u Srbiji u poslednje dve godine bilo 15 napada na advokate, a neki od tih slučajeva su imali čak i smrtni ishod.

“Veoma je važno da advokati dobiju status službenog lica prema odredbama Zakonika o krivičnom postupku, zato što smo mi ubeđeni da će to povećati bezbednost advokature i sigurnost obavljanja advokatske profesije. Naime, advokatura je, prema članu 67 Ustava Srbije, jedina profesija koja pruža pravnu pomoć građanima i koja primarno štiti ljudska prava. Ta profesija mora da te dužnosti obavlja u atmosferi potpune sigurnosti i neometanosti profesije”, kazala je ona.

Advokati traže da njihov status prema Zakonu bude izjadnačen sa tužiocima, sudijama, policajcima i novinarima jer, obavljaju isti posao i snose slične rizike.

Advokate iz Srbije podržale su i kolege iz Bosne i Hercegovine sa predlogom da se oformi regionalni odbor za zaštitu advokata na čijem čelu su predložili da bude nedavno napadnuti Nenad Vukasović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: