Srbija da prihvati realnost na KiM

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker rekao je na skupu u Sofiji da Srbija treba da prihvati realnost i kompromise u vezi sa Kosovom.

Izvor: Beta

Subota, 09.06.2012.

18:11

Default images

On je istakao da srpski lideri ne treba da budu zatočenici prošlosti.

Na skupu posvećenom evropskoj integraciji regiona Balkana, Riker je rekao da SAD i EU imaju zajedničku viziju integracije regiona jugoistočne Evrope u EU, kao i da situaciju na Balkanu ne determinišu više u toj meri velike sile, koliko sami lokalni lideri.

"Mnogo toga je na samim akterima, ne možemo mi uvek u njihovo ime rešavati probleme. Ali moramo se pobrinuti da naše poruke budu jedinstvene", rekao je američki diplomata i istakao značaj kompromisa, koji lokalni akteri na Balkanu ne smeju da doživljavaju kao kapitulaciju.

Na pitanje da li SAD podržavaju opstanak visokog predstavnika u BiH, Riker je rekao da SAD veruju da ta institucija ima i ulogu i mandat, ali da retorika predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, kao i "neke izjave iz Sarajeva" ne pomažu situaciji u kojoj bi se stekli uslovi za ukidanje OHR, što je inače odluka Saveta za primenu mira.

Riker je ocenio da je u Crnoj Gori napravljen "ogroman napredak" i da oni koji su u toj zemlji nezadovoljni napretkom "precenjuju" mogućnosti SAD da "pritisnu" tamošnje vlasti kako bi se postigao još veći napredak.

Predstavnik nemačkog Ministarstva spoljnih poslova za jugoistočnu Evropu Nikolaus Lambsdorf rekao je da kandidatima za članstvo u EU treba otvoreno reći šta se od njih očekuje i s tim u vezi naglasio da novoizabranom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću 14. juna u Briselu mora da se otvoreno kaže šta se od njega očekuje.

To je pre svega, dodao je Lambsdorf, da Beograd mora da ispunjava dogovore, jer do sada Beograd nije bio spreman da ispuni dogovoreno.

On je rekao da će u nemačkom Bundestagu biti "nova situacija" kada 2014. godine Nemačka bude imala više vojnika na Kosovu nego u Avganistanu. Dodao je da se na nemačke vojnike na Kosovu puca, da nemačkog komandanta Kfora "porede sa Hitlerom", a da u Beogradu "niko ne reaguje na to".

Bivši potpredsednik Evropske komisije Franko Fratini rekao je da nema razlike u generalnim ciljevima između EU I SAD kada je reč o regionu zapadnog Balkan i zauzeo se za "više poštovanja" za zemlje tog područja i njihove zadatke, koje je okarakterisao kao "nimalo lake".

"Zašto im se stalno produžava vreme čekanja i produžava frustracija? To birači umeju da kazne", rekao je Fratini, navodeći kao primer poraz Borisa Tadića na predsedničkim izborima u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: