"Izbor Jeremića - šansa za Srbiju"

Izbor Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u narednih dvanaest meseci za Srbiju predstavlja šansu, smatraju stručnjaci.

Izvor: B92

Subota, 09.06.2012.

17:17

Default images

Taj izbor pokazuje da u svetskim organizacijama imaju poverenja u stručnost diplomata koji dolaze iz naše zemlje. Jeremić je sinoć, većinom glasova, izabaran za predsedavajućeg. Njegov protivkandidat bio je ambasador Litvanije u Ujedinjenim nacijama Dalijus Čekulis.

Pre 20 godina Srbija, odnosno tadašnja Savezna Republika Jugoslavija, izbačena je iz Ujedinjenih nacija zbog rata na prostoru bivše zemlje. Njeni fudbaleri vraćeni su sa Evropskog prvenstva u fudbalu. 2012. Srbija, doduše, ne igra na Evropskom prvenstvu u fudbalu, ali je njen kandidat ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić osvojio najviše glasova i postao predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

"Ja bih, pre svega, rekao da je ovo jedna šansa i da se Srbija opet oproba, jer se neće gledati samo Vuk (Jeremić), već država i da će se njegov uspeh na toj poziciji sigurno odraziti i na spoljnopolitičku poziciju Srbije u narednim godinama", kaže Vladimir Todorić iz Centra za novu politiku.

On dodaje da je "sigurno da jedna mala zemlja, kao što je Srbija, postigla veliki uspeh", te da joj se takva, "šansa neće pružiti narednih 30-40 godina". Todorić smatra i da ne treba sve gledati kroz simboliku, ali da je jasno da smo se vratili sa margine svetskih dešavanja, na kojoj smo bili pre dvadeset godina. Izbor Vuka Jeremića, prema njegovoj oceni, je i priznanje za relativno uspešno obavljen zadatak koji je bio pred spoljnom politikom Srbije da zaustavi priznanja Kosova.

"Sigurno da ne može da korisiti tu poziciju da promoviše nacionalne ciljeve. Ovo je sasvim druga uloga. Ali je sigurno da će se iz svih zemalja pratiti način na koji se sprovodi da bi se videlo da li je Srbija dovoljno dobra zamlja da ima i druge svoje kandidate za neke druge međunarodne funkcije. Nema nas puno, a imamo izuzetne kadrove", istakao je Todorić.

Za Jeremića su glasale zemlje iz različitih blokova, uključujući i sedam zemalja Evropske unije, ističe on.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović kaže da izbor Jeremića nije iznenađenje, s obzirom na odnos snaga i Pokret nesvrstanih, u kome je Srbija vrlo aktivna.

Sa druge strane, iz Litvanije je stiglo saopštenje da je pobeda šefa srpske diplomatije rezultat Jeremićeve kampanje, ali i snažne podrške Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: