Oland povlači trupe iz Avganistana

Predsednik Francuske Fransoa Oland potvrdio je da će povlačenje francuskih trupa iz Avganistana početi u julu i da će biti završeno krajem 2012. godine.

Izvor: Beta

Subota, 09.06.2012.

16:51

Default images

"Povlačenje će početi u julu i biće sprovedeno i završeno krajem 2012. godine", rekao je Oland.

On je kazao da do tada treba učiniti sve što je neophodno kako bi francuske trupe u Avganistanu izvršile svoje zadatke, ali da njihova bezbednost mora da se pojača.

"Ja ću se angažovati za to i biću garant te operacije", rekao je Oland.

Francuski predsednik je to kazao tokom kratkog obraćanja novinarima u Tilu, gde je došao da prisustvuje komemoraciji povodom godišnjice masakra nad civilima, koji su počinili nacisti 9. juna 1944. godine.

Francuski predsednik je najavio i da će biti odata počast poginulim francuskim vojnicima u današnjem samoubilačkom napadu u avganistanskoj provinciji Kapisa.

Četiri francuska vojnika iz sastava snaga NATO-a poginula su danas u Avganistanu u napadu pobunjenika u Kapisi, provinciji pod kontrolom trupa iz Francuske. Oni su prve žrtve među pripadnicima francuskih snaga od kada je Oland početkom maja izabran za predsednika.

U Avganistanu je od 2001. godine poginulo 87 francuskih vojnika. U toj zemlji nalazi je 130.000 stranih vojnika, među kojima je 90.000 Amerikanaca i 3.555 Francuza, koji su raspoređeni uglavnom u Kabulu i na istoku zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: