"Izbor Jeremića ne utiče na region"

Izbor Vuka Jeremića u UN možda će imati konsekvence na buduće odnose Srbije s baltičkim državama, ali ne i na regionalne odnose, kaže analitičar Davor Đenero.

Izvor: Tanjug

Subota, 09.06.2012.

16:01

Default images

"U pobedi Jeremića nema ničeg spornog, jer su u hrvatskoj politici pretpostavili da će Jeremić biti izabran kad su zbrojili glasove koje će dobiti svaki od kandidata", rekao je Đenero Tanjugu.

On je naglasio da hrvatska diplomatija vrlo poštuje principe preuzimanja obaveza. Kako je Litvanija ranije Srbiji najavila svoju kandidaturu i kako su tada bili uspostavljeni kontakti između litvanske i hrvatske diplomatije, Hrvatska se obavezala na tu podršku, rekao je on.

Đenero je kazao da je Hrvatska glasala za kandidata Litvanije zbog toga što se hrvatska diplomatija držala preuzetih obaveza.

"Ta je podrška obećana u vreme administracije premijerke Jadranke Kosor, kad je šef diplomatije bio Gordan Jandroković, ali to ništa ne menja stvari, jer to ostaje politička pozicija hrvatske administracije", rekao je on i dodao da je Hrvatska tu obavezu "skrupulozno" ispunila.

Đenero je kazao da je ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić prilikom posete Beogradu najavila podršku Litvaniji, dok su u njenom ministarstvu očekivali da će Jeremić pobediti.

"Ali i da nije bilo preuzete obaveze, Hrvatska je zbog Jeremićeve retorike, uperene prema bivšem predsedniku Mesiću i samoj Hrvatskoj, ali i zbog događaja vezanih za 'Kroacija samit' pre dve godine vrlo teško mogla dati svoj glas za njega", rekao je analitičar.

On smatra da ne postoji problem zbog pitanja Hrvatske podrške Srbiji u njenim međunarodnim ambicijama, jer je Hrvatska jedna od prvih koja je čvrsto podržala kandidaturu Srbije za kopredsedanje OEBS-u.

"Hrvatski diplomate ocenjuju da je za međunarodnu poziciju Srbije daleko važnija ta pozicija u OEBS-u, gde su neke druge zemlje u regionu bile uzdržane, dok Hrvatska nije bila rezervisana", rekao je on i naglasio da nema diplomatskih problema vezanih za podršku ambicija Srbije u međunarodnoj zajednici.

Đenaro je kazao da to nije stvar koja će izazivati probleme, jer pozicija predsedavajućeg Generalne skupštine nije posebno važna poltička pozicija.

"Ona se obično ne osvaja glasanjem, što je bilo prvi puta nakon 20 godina. Obično se uspostavlja konsenzus unutar grupacije zemalja koje u nekom periodu imaju pravo na tu poziciju", rekao je on.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović sinoć je čestitao Jeremiću, izrazivši očekivanja da će novoizabrani predsednik korektno obavljati svoj posao na zadovoljstvo svih država sveta.

"Za one koji prate međunarodne odnose Jeremićev izbor nije iznenađenje, s obzirom na odnos snaga i pokret nesvrstanih u kome je Srbija vrlo aktivna", rekao je on.

Hrvatsku podršku litvanskom ambasadoru koji se, takođe, kandidovao za to mesto, Josipović je objasnio ranije datim obećanjem.

"Srbija je izašla naknadno sa svojom kandidaturom i mi ga nismo mogli podržati iz dobrih običaja koji vladaju u grupama iz kojih se obavlja izbor", rekao je on.

Rekavši da se "javnost sigurno priseća i nekih nesporazuma koje smo imali s Jeremićem", Josipović je rekao da se nada da to neće biti prepreka dobroj saradnji.

Jeremić je sa 99 glasova zemalja UN pobedio litvanskog ambasadora u UN-u Dalijusa Čekuolisa, koji je imao 85 glasova. Jeremić će Generalnoj skupštini UN predsedavati od septembra ove do septembra 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: