Bećaj: Zaplenjeno 8 srpskih tablica

Od stupanja na snagu zabrane srpskih registarskih oznaka na Kosovu sa početnim slovima kosovskih gradova do danas su zaplenjene tablice osam vozila.

Izvor: B92

Subota, 09.06.2012.

15:27

Default images

Vršilac dužnosti direktora Departmana za operacije kosovske policije Šefćet Bećaj je, u izjavi Kim Radiju iz Čaglavice, rekao da je to veoma simboličan broj slučajeva i da su od tog broja po tri para tablica zaplenjena na severnom delu Kosovske Mitrovice i Gnjilanu, a dva para u Prištini.

On je zahvalio građanima koji su, kako je rekao, shvatili i maksimalno se pridržavaju zakona.

Nemogućnost da se sprovede ova odluka na severu Kosova, gde Srbi i dalje voze svoje automobile sa srpskim registarskim oznakama, Bećaj "opravdava kriminalom".

"Kao što znate, zakon u severnom delu Kosova je teško sprovoditi zbog uticaja različitih klriminalnih grupa i MUP-a Srbije", rekao je on.

Gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović je rekao u istoj radijskoj emisiji da nije iznenađen odlukom vlade u Prištini o oduzimanju registarskih tablica sa srpskim oznakama.

On je podsetio da je 2008. godine u Skupštini Kosova usvojen zakon prema kojem treba da prestane korišćenje tablica sedam bivših odeljenja policijskih uprava Srbije na Kosovu.

Tada smo uspeli sa vladom Kosova da dogovorimo da se uredbom produži taj rok i bio je produžen skoro četiri godine, podsetio je Stojanović.

Vlada Kosova donela je odluku, prema kojoj je od 1. juna na Kosovu i Metohiji zabranjena upotreba srpskih registarskih oznaka sa početnim slovima kosovskih gradova.

Predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i vlasti u Prištini tvrde da je to rezultat dijaloga predstavnika Beograda i Prišine, i dogovora postignutog u Briselu o slobodi kretanja.

Službenici Euleksa, koji su na administrativnim prelazima na severu Kosova, za sada usmeno i putem letaka upozoravaju vozače da ne mogu da koriste tablice koje izdaje MUP Srbije, sa oznakama kosovskih gradova, ako imaju prebivalište na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: