Mediji o sporu oko "Danijelija"

Danijeli i Baldijeri našli su se usred političko-medijskog rata između novoizabranog i bivšeg predsednika Srbije, navode italijanski mediji.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.06.2012.

20:00

Default images

Mediji su izvestili o tvrdnjama predsednika DS-a Borisa Tadića da su dve italijanske kompanije odustale od investicija u Srbiji posle pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima.

Nazivajući Nikolića bivšim ultranacionalistom, italijanska agencija Adkronos prenosi da je Tadić u "neuobičajeno prljavoj kampanji" doveo u pitanje iskrenost Nikolićevih proevropskih stavova i upozorio da bi njegov izbor za šefa države mogao da bude poguban za strane investicije.

List "Mesađero Veneto" preneo je nedavnu izjavu visokog zvaničnika "Danijelija" Alesandra Trivelina da će ta kompanija prilikom donošenja odluke o ulaganju u proizvodnju u drugoj zemlji ili ostanku u Friuliju "uzeti u obzir i činjenicu da je predsednik u Srbiji promenjen".

"Pre kraja 2012. donećemo odluku (o ulaganju). Osim Srbije, gde između ostalih parametara za donošenje odluke postoji i činjenica da je predsednik promenjen, imamo još tri mogućnosti o kojima za sada ne možemo da govorimo. Sve tri su sigurno van Italije jer je za nas u Italiji (zanimljiv) samo Karnjako (u Friuli Veneciji Đuliji)", rekao je nedavno Trivelin, preneo je taj list.

"Mesađero Veneto", prenoseći vest da je "Danijeli" sklopio ugovor o kupovini Željezare Sisak za 25 miliona evra, naveo je i da su čelnici italijanskog giganta prethodnih dana govorili o otvorenim mogućnostima investiranja u Srbiju i Hrvatskoj i da još nije jasno kako bi kupovina hrvatske železare mogla da utiče na drugu veću planiranu investiciju te grupe.

"Danijeli" je, posle najave da će uložiti u proizvodnju u Srbiji, u italijanskoj javnosti kritikovan zbog odustajanja od razvoja novog pogona u Karnjaku, u provinciji Friuli Venecija Đulija.

Predsednik borda direktora "Danijelija" Đanpjero Benedeti rekao je tada da ta kompanija može da odluči da ostane u regiji Friuli, umesto da investira u Srbiju ili Hrvatsku, ali da odluka zavisi pre svega od stvaranja novog elektrovoda neophodnog za rad postrojenja.

"Ukoliko pogodnosti za Beograd i Udine budu manje-više jednake, onda ćemo dati prednost Friuliju, ali je postavljanje elektrovoda i dalje glavni uslov za investiciju od 400 miliona evra za novi centar industrije čelika", rekao je nedavno Benedeti, a preneo taj list.

I Trivelin je rekao da "Danijeli" želi da ostane u Italiji, ali da su im garancije za postavljanje novog elektrovoda neophodne.

"Želeli bismo da ostanemo ovde iz hiljadu razloga, zbog naših korena, zbog teritorije, posla, ali ako ne budemo imali tu mogućnost, mi ćemo otići", kazao je Trivelin.

List je podsetio da je 27. maja na jednom skupu u Friuliju Benedeti rekao da je "Danijeli" spreman da ostane u Italiji i ako bi "u odnosu na Srbiju bio u gubitku".

Italijanski "Danijeli" kupio je 4. juna od američke kompanije CMC Željezaru Sisak za 30,4 miliona dolara.

Predstavnici Vlade Srbije i italijanskog proizvođača čelika i mašina za preradu metala "Danijeli" potpisali su krajem marta memorandum o razumevanju za investiciju te kompanije u fabriku specijalnih vrsta čelika u Šapcu u vrednosti od 500 miliona evra.

Pripreme i gradnja pogona trebalo je da traju dve godine, a početak proizvodnje se očekivao 2014. Srbija je očekivala otvaranje 1.000 radnih mesta u čeličani, proizvodnju 750.000 tona čelika godišnje i izvoz od milijardu evra.

Kompanija "Danijeli" je treća u svetu po veličini među dobavljačima opreme za čeličane i metalsku industriju i pokriva ceo proizvodni ciklus - od rude do gotovih proizvoda od čelika, a zapošljava više od 9.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: