Vernici dočekali Irineja u Zagrebu

Patrijarh Irinej danas započeo trodnevnu posetu Zagrebu, gde će se sastati sa najvišim političkim i crkvenim zvaničnicima Hrvatske.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.06.2012.

00:14

Default images

Poglavara SPC u Zagrebu je dočekalo stotinak vernika u Crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

Patrijarh Irinej je u kratkom obraćanju pozvao pravoslavne vernike da čuvaju svoju veru i naglasio da je treba "potvrditi ne samo umom i rečima nego i životom".

U pozdravnom govoru okupljenima u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan izrazio je uverenje da je "ova kanonska poseta ne samo od istorijskog značenja, već i poseta mira i ljubavi".

"Čuvajte svoju veru, koju su mnogi od prvih mučenika do danas potvrdili životom, ne samo rečima i umom, nego i u životu", rekao je patrijarh Irinej.

Ističući da je došao na radostan događaj otvaranja hrama i škole na Svetom duhu, patrijarh je rad srpske gimnazije ocenio kao "početak naše brige za našu omladinu".

"Narod bi time trebalo da dobije primer kako se reč Božja prenosi preko škole", rekao je Irinej.

Poglavar SPC je istakao i jake duhovne veze sa Zagrebom, podsetivši na ranije zagrebačke mitropolite Dositeja, koji je nekada, kao i on, bio vladika u Nišu, i Damaskina, koji je bio poreklom iz Leskovca, odnosno s poručja niške eparhije.

Na dočeku je, uz sveštenstvo i monaštvo eparhije, bilo stotinak vernika, među kojima su i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac i osoblje ambasade Srbije u Zagrebu s ambasadorom Stanimirom Vukićevićem na čelu.

Pupovac je u izjavi Tanjugu izrazio radost zbog patrijarhovog dolaska.

"Kao što smo pre dosta godina s radošću, nadom i velikim očekivanjima dočekali patrijarha Pavla u njegovoj prvoj pastirskoj poseti Srbima u Hrvatskoj od raspada Jugoslavije u rata u Hrvatskoj, tako smo i danas dočekali patrijarha Irineja", rekao je Pupovac.

"Dočekali smo ga u vremenima boljim nego što su bila pre više godina, ali i u vremenima u kojima je svima potrebna podrška za sve što očekujemo i u kojima su nam potrebne poruke koje će približiti katolike i pravoslavne i koje će pokazati da crkve poštuju jedna drugu", dodao je on.

Prema njegovim rečima, one treba da pokažu i da vernici treba da poštuju jedni druge i da treba da žive ne samo u toleranciji i međusobnom poštovanju, kao što su živeli vekovima pre odluke o stvaranju vlastitih država i pre "zala koje su počinili jedni drugima, neretko se pozivajući i na svoju veru".

On je posetu patrijarha Irineja ocenio kao "važan znak koji treba čitati tako da se svi obavezujemo na međusobno poštovanje, toleranciju i dobrobit".

Vrh SPC prisustvovaće danas posle podne otvaranju nove zgrade Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzine Katarine Branković" i duhovnog centra na brdu Sveti Duh u zapadnom delu Zagreba.

Sutra ujutru je predviđen sastanak sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem i članovima Stalnog veća Hrvatske biskupske konferencije na Kaptolu, gde je sedište Zagrebačke nadbiskupije.

Patrijarha će primiti predsednik Hrvatske Ivo Josipović, a onda i premijer Zoran Milanović.

U subotu ujutru patrijarh Irinej trebalo bi da služi liturgiju i osvešta kapelu posvećenu Svetom Savi u kompleksu gimnazije i duhovnog centra na brdu Sveti Duh u zapadnom delu Zagreba.

U najavama i prvim reagovanjima ističe se da je ovo prva poseta zvaničnika SPC Hrvatskoj na najvišem nivou nakon rata.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan izjavio je uoči patrijarhove posete hrvatskim medijima da je posebno važno uspostavljanje dobrih crkvenih odnosa SPC i Katoličke crkve, koje bi patrijarhov dolazak u Zagreb trebalo da pokrene s mrtve tačke posle ratnih zbivanja.

Tucić: Poseta od istorijskog značaja

U krugovima bliskim Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj ocenjuje se da tom posetom dolazi do izražaja otvorenost vođstva SPC za dijalog i saradnju s Katoličkom crkvom.

Sociolog religije Živica Tucić, komentarišući patrijarhovu posetu Hrvatskoj, za Radio B92 ocenjuje da je reč o izuzetno važnom događaju.

"Ova poseta Svetog Sinoda Zagrebu ima izuzetno veliki istorijski značaj i ona je najviša u dosadašnjoj istoriji odnosa Beograda i Zagreba na crkvenom nivou. Hrišćani moraju da se susreću i da analiziraju i šta ih razdvaja u prošlosti, kao i gde se nalaze i gde idu u budućnosti. Crkve u Evropi uvek gledaju da se zbliže na takvim mestima gde se činilo da to nije moguće. Patrijarh Irinej je otvoren za ekumenski dijalog s drugim crkvama i dva naroda na putu ka EU, a to želi i većina stanovništva Srbije, dok je Hrvatska već na tom pragu i oni zaista moraju da sarađuju", kaže on.

Tucić dodaje da dijalog razjašnjavanja prošlosti i onoga što nas spaja treba da počne i da "taj put treba da traje koliko mora da traje, s tim da je najbitnije da on mora da počne, a upravo ova poseta je njegov početak".

Inače, najviši predstavnici SPC dolaze u Zagreb na otvaranje nove zgrade Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzine Katarine Branković" i duhovnog centra na zagrebačkom Svetom Duhu, što je predviđeno danas u 18 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: