"Deca izlozena povecanom riziku od raka"

Izvor: SRNA

Sreda, 24.07.2002.

20:25

Default images

Tle zagadjeno osiromasenim uranijumom moglo bi decu na Balakanu i u Golfskom zalivu da izlozi povecanom riziku oboljevanja od raka i oboljevanja bubrega, navodi magazin "Novi naucnik". Italijanski naucnici smatraju da su deca koja se igraju u podrucjima na kojima su bombe pri udaru u cilj napravile oblake uranijumske prasine najvise ugrozena. "Italijanski tim smatra da bi deca koja zive u podrucjima koja su bila bombardovana municijom obogacenom osiromasenim uranijumom mogla u sebe uneti radioaktivnu dozu vecu od medjunarodno dozvoljene granice", pise nedeljnik. Istrazivaci sa Univerziteta u Firenci i Agencije za zastitu zivotne sredine iz Toskane izracunali su da bi ta deca mogla da udahnu kolicinu radijacije vecu od bezbednog nivoa koji je odredila Medjunarodna komisija za radiolosku zastitu. Druge studije, ukljucujuci istrazivanje Medjunarodne agencije za atomsku energiju iz Beca, podrzavaju zakljucke italijanskih naucnika, a u izvestaju britanskog Kraljevskog drustva navodi se da bi vojnici izlozeni visokom nivou radijacije osiromasenog uranijuma mogli dobiti oboljenja bubrega i da radijacija moze biti rizicna i za civile, preko zagadjenog tla i vode. U studijama se predlaze uklanjanje gornjeg sloja tla u najzagadjenijim podrucjima i pracenje kvaliteta vode. "U protekloj deceniji u Golfskom zalivu i na Balkanu baceno je oko 270 tona osiromasenog uranijuma, od toga ogromna vecina iz aviona SAD", tvrdi "Novi naucnik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: