"Cacak, grad bez nasilja"

Izvor: Beta

Sreda, 24.07.2002.

10:46

Default images

Predstavnici 5 cacanskih nevladinih organizacija, organizacija Roma, 3 politicke stranke i Skupstine opstine Cacak osudili su sve oblike nasilja i rasne, nacionalne i verske netolerancije u tom gradu i zalozili se za "kulturu dijaloga". Na sastanku u utorak uvece, koji je na inicijativu cacanskih NVO odrzan povodom incidenta koji se dogodio na otvaranju izlozbe ratnih fotografija Rona Haviva "Krv i med" u Cacku, usvojena je i deklaracija "Cacak, grad bez nasilja". U Deklaraciji se istice potreba za dijalogom "kao jedinim oblikom komunikacije onih koji imaju razlicite stavove i misljenja", protiv zloupotrebe medija "zarad sirenja mrznje prema drugima", kao i potreba da svi pojedinci, stranke i nevladine organizacije "podignu stepen sopstvene odgovornosti za svoje akcije i javno izgovorenu rec". Predstavnici romskih udruzenja su istakli da su napadi "skinheda" na Rome "sve ucestaliji" i naveli kao primere kamenovanje njihovih kuca, nekoliko napada nozevima na Rome koji skupljaju papir po gradu, pa cak i prebijanje romske dece na ulici. Oni su istakli da su nezasticeni i ugrozeni. Na sastanku je dogovoreno da od nadleznih institucija bude zatrazena zastita Roma u Cacku, kao i zajednicko reagovanje svih NVO prilikom slicnih dogadjaja. Deklaraciju su potpisali predstavnici CESID, Gradjanskog parlamenta Srbije, Gradjanskog parlamenta Cacka, G17 Plus, 3 romska udruzenja u Cacku, UGS "Nezavisnost", Gradjanskog saveza Srbije, Demohriscanske stranke Srbije, potpredsednik i sekretar SO Gordana Cerovic i Milenko Popovic. Na sastanak su pozvani predstavnici suda i policije, koji se nisu odazvali, predstavnici svih politickih stranaka u gradu, od koji su dosli samo predstavnici GSS, DHSS i Stranke srpskog jedinstva, kao i celnici opstine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: