Dogodilo se na danasnji dan, 24. jul

Izvor: Beta

Sreda, 24.07.2002.

08:49

Default images

1567. Skotska kraljica Marija Stjuart primorana da abdicira zbog antiprotestantske politike. Naredne godine pobegla u Englesku gde je zatvorena, a nakon 18 godina tamnovanja optuzena za ucestvovanje u izdaji i pogubljena.

1701. Antoan da la Mot Kadilak osnovao, na obali reke Micigen, trgovacki centar Ponsartren, koji se kasnije razvio u grad Detroit.

1704. Britanske snage pod komandom admirala Dzordza Ruka preuzele Gibraltar od Spanaca.

1783. Rodjen juznoamericki revolucionar, vojskovodja i drzavnik Simon Bolivar. Oslobodio najveci deo Juzne Amerike od spanske vlasti i bio prvi predsednik Kolumbije i Gornjeg Perua, koji je po njemu nazvan Bolivija.

1799. Napoleon izvojevao svoju poslednju pobedu u osvajanju Egipta, potukavsi tursku vojsku kod Abukira.

1802. Rodjen francuski pisac Aleksandar Dima otac, koji se proslavio avanturistickim romanima sa sadrzajem iz francuske istorije.

1804. Srpska potera predvodjena Milenkom Stojkovicem uhvatila i pogubila na dunavskom ostrvu Ada Kale beogradske dahije Aganliju, Kucuk Aliju, Mulu Jusufa i Mehmeda Focica.

1824. Rezultati prvog ispitivanja javnog mnjenja u svetu objavljeni u jednoj od drzava SAD Delaver uoci predsednicih izbora u SAD.

1828. Rodjen ruski pisac, knjizevni kriticar i revolucionar Nikolaj Cernisevski. Njegovo politicko delovanje u carskoj Rusiji prekinuto progonom u Sibir. Zalagao se da knjizevnost bude orudje drustvene kritike, a u delu "Sta da se radi" izneo svoje socijalisticko-utopijske poglede na drustvo.

1883. Metju Veb, prvi covek koji je 1875. preplivao Lamans, utopio se prilikom pokusaja da prepliva reku iznad Nijagarinih vodopada.

1906. Umro Stevan Sremac, jedan od najizrazitijih predstavnika srpske humoristicke proze.

1923. U Lozani potpisan mirovni ugovor Turske i saveznickih sila kojim se Turska odrekla svih neturskih teritorija koje je izgubila u Prvom svetskom ratu, ali je dobila Jedrene i istocnu Trakiju, cime su definitivno odredjene granice turske drzave u njenom delu na evropskom kontinentu.

1943. Teskim bombardovanjem Hamburga saveznicko vazduhoplovstvo u Drugom svetskom ratu pocelo operaciju "Gomora".

1946. SAD izvele prvu podvodnu atomsku probu na koralskim atolima Bikini u zapadnom Pacifiku.

1967. Francuski predsednik Sarl de Gol zavrsio svoj govor u Montrealu usklikom "Ziveo slobodni Kvebek", sto je izazvalo ostar protest kanadskog premijera Lestera Pirsona. De Gol bio primoran da skrati posetu Kanadi.

1974. Konstantin Karamanlis, posle sedmogodisnje vladavine vojne hunte, obrazovao u Grckoj prvu civilnu vladu i proglasio opstu amnestiju za sve politicke zatvorenike.

1974. Umro britanski fizicar Dzejms Cedvik, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1935, 1932. otkrio neutron, a kasnije radio na "Menhetn projektu" razvoja atomske bombe u Los Alamosu, SAD.

1976. Americki svemirski brod "Viking 1" spustio se na Mars da ispita da li postoje mogucnosti za zivot na toj planeti.

1980. Umro britanski filmski glumac i komicar Piter Selers, koji se proslavio filmom "Dr Strendzlav" i serijom filmova o detektivu Kluzou.

1981. U kineskoj provinciji Secuan u poplavama poginulo vise od 700 ljudi, a milion i po ostalo bez domova.

1990. Ratni brodovi SAD u Persijskom zalivu stavljeni u stanje pripravnosti zbog koncentracije irackih trupa na kuvajtskoj granici.

1991. Umro americki pisac, poreklom poljski Jevrej Isak Basevis Singer, dobitnik Nobelove nagrade za knjizevnost 1978. Smatra se najznacajnijim modernim piscem na jidisu, mada se njegova dela pojavljuju iskljucivo u engleskom prevodu.

1993. Centralna banka Rusije saopstila da ce u okviru drasticne monetarne reforme preduzete u borbi protiv inflacije iz opticaja povuci sve novcanice stampane pre 1992.
1995. Bombas-samoubica, clan militantne islamske organizacije "Hamas", aktivirao bombu u autobusu u Tel Avivu od cije je eksplozije poginulo 6, a ranjeno 32 ljudi.

1996. U predgradju Kolomba, glavnog grada Sri Lanke, poginulo 57, a ranjeno vise od 500 ljudi u eksploziji 2 bombe podmetnute u prigradski voz, za sta su optuzeni tamilski pobunjenici.

1999. U selu Staro Gracko, na Kosovu, ubijeno 14 srpskih seljaka dok su na svojim imanjima znjeli psenicu.

2000. Umro francuski filmski reditelj Klod Sote, koji se proslavio filmom "Vreli asfalt". Za film "Sasvim obicna prica" 1980. osvojio Oskara za najbolji strani film.

2001. Jugoslavija dobila sestu Saveznu vladu s premijerom Dragisom Pesicem na celu, funkcionerom Socijalisticke narodne partije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: