Na ulicama Španije 100 000 ljudi

Više od 100.000 Španaca, gnevnih zbog teške ekonomske situacije, izašli su na ulice španskih gradova.

Izvor: Tanjug

Subota, 12.05.2012.

22:26

Default images

Ovim protestom je obeležena prva godišnjica pokreta koji je inspirisao slična okupljanja u drugim zemljama pogođenim ekonomskom krizom.

Desetine hiljada ljudi preplavile su centralni trg Puerta del Sol u Madridu u večernjim satima u nameri da tu ostanu tri dana, ali su vlasti upozorile da nikome neće dozvoliti da noć provede na trgu, dok se očekuje da će na dužnosti noćas biti 2.000 policajaca.

Protesti su organizovani i u Barseloni, Bilbaou, Malagi i Sevilji, dok su se simpatizeri španskog pokreta "Indignados" ("Ogorčeni") okupili i u drugim evropskim gradovima, i u Londonu, a najavljeni su skupovi i u južnoameričkim zemljama Brazilu i Čileu, javio je AP.

Protesti u Španiji počeli su 15. maja prošle godine i privukli stotine hiljada ljudi, a kako je jačalo nezadovoljstvo zbog mera štednje koje su uvodile vlasti, demonstracije su se proširile na celu zemlju i Evropu.

Pre godinu dana, učesnici demonstracija u Španiji okupirali su gradske trgove više nedelja i sukobljavali se s policijom, koja je na kraju intervenisala i rasterala ih.

Španija je u veoma teškom ekonomskom položaju, zbog čega u evrozoni vlada zabrinutost da će joj biti potreban paket pomoći kakav je odobren Grčkoj, Irskoj i Portugalu.

Španija je u recesiji, a stopa nezaposlenosti najviša je u celoj evrozoni i iznosi 25 odsto, dok je među mlađima od 25 godina čak 50 odsto. Konzervativna vlada premijera Marijana Rahoja uvela je stroge mere štednje kako bi smanjila nacionalni dug, ali mnogi okrivljuju upravo te mere za tešku finansijsku situaciju stanovništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: