Dežer: Srbija da nastavi put ka EU

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kaže da je uveren da će evropski put Srbije i posle formiranja nove vlade biti nastavljen.

Izvor: B92

Subota, 12.05.2012.

15:35

Default images

On je dodao da, ukoliko ima eventualnih pritužbi na izborni proces, njih treba rešavati u okviru uobičajene procedure.

Na pitanje novinara Tanjuga šta misli o trenutnoj situaciji u Srbiji posle parlamentarnih i uoči drugog kruga predsedničkih izbora i da li će se sadašnja situacija na neki način odraziti na proces evropskih integracija Srbije, Dežer je odgovorio: "Srbija je u proteklih deset godina radila na izgradnji demokratije. To je put kojim treba nastaviti. Ako postoje pritužbe, njih treba razmotriti u okviru uobičajene procedure za to, u okviru procedure kojom se takva pitanja rešavaju".

On je podsetio da su izbore u Srbiji nadgledali i predstavnici međunarodne zajdnice ODIHR, OEBS i Savet Evrope i naglasio da se i njima može obratiti za procenu, ako postoje neke pritužbe na izborni proces.

Dežer je, takođe, istakao da je spreman da se sastane sa liderom SNS-a Tomislavom Nikolićem, ako on želi da sa njim razmotri to pitanje.

"Ono što moramo da vidimo jeste demokratsko nadmetanje među kandidatima", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, EU je uverena da će i, posle formiranja nove vlade, put Srbije ka EU, koji je Srbija sama odabrala, biti nastavljen.

"Imamo veoma jasan cilj - da otvorimo pregovore o članstvu između EU i Srbije, čim budemo to mogli, čim Srbija bude spremna. Ima još nekoliko izazova koji stoje pred novom vladom i parlamentom, ali mi smo spremni da krenemo dalje", poručio je Dežer.

Lider DS-a i kandidat za predsednika Srbije Boris Tadić odgovorio je Dežeru na to sledećim rečima: "Mi smo spremni. Ako ste vi spremni, i mi smo spremni, da počnemo pregovore u narednih nekoliko meseci". Dežer je na to, uz osmeh, odgovorio: "U redu, pokušaćemo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: