Kijev: Sloboda za Juliju Timošenko

Više od 2.000 ljudi okupilo se u Kijevu na protestu protiv režima predsednika Viktora Janukoviča, u znak podrške bivšoj premijerki Juliji Timošenko.

Izvor: B92

Subota, 12.05.2012.

13:59

Default images

Demonstranti su svoj skup nazvali "kongresom opozicije" na koji je došlo nekoliko opozicionih partija.

Oni su se okupili na centralnom trgu i dali podšku Timošenkovoj koja služi kaznu od sedam godina zatvora na koju je osuđena prošle jeseni zbog potpisivanja štetnih gasnih ugovora sa Rusijom.

U međuvremenu protiv nje je podignuto još desetak optužnica za različita krivična dela pronevere, pranja novca i utaje poreza.

"Sloboda za Ukrajinu! Sloboda za Juliju!", uzvikivao je danas njen pomoćnik i zamenik šefa njene partije Aleksandar Turčinov.

Ukrajinski opozicioni lideri saopštili su akcioni plan za parlamentarne izbore u oktobru, koje Zapad vidi kao test za vlast nakon kritika koje je pretrpela za nedemokratske mere koje preduzima, preneo je AFP.
Foto: Beta
"Prvi zadatak posle parlamentarnih izbora biće nam da oslobodimo političke zatvorenike, uključujući i Juliju Timošenko", rekao je danas na skupu zamenik šefa jedne druge opozicione partije Vjačeslav Kirilenko.

Evropska unija je izrazila zabrinutost zbog sudske presude Timošenkovoj i nekolicini njenih bivših ministara, navodeći da su one politički motivisane, što je optužba koju Janukovič odbacuje, podseća AFP.

Timošenkova pati od bolova u leđima, zbog čega je više puta premeštana u bolnicu, a jednom, kako tvrdi, i protiv svoje volje i uz upotrebu sile, zbog čega je započela štrajk glađu.

Ona je sada pod nadzorom lekara iz Nemačke, a znatan broj evropskih lidera najavio je bojkot Evropskog prvenstva u fudbalu koje će se od 8. juna održati u Ukrajini i Poljskoj, tražeći zaštitu ljudskih prava Timošenkove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: