Kremlj: Ko će biti na inauguraciji

Zvanično imenovanje novog predsednika Rusije u Kremlju 7. maja bez lidera drugih država. Srpski političari bez pozivnice, na listi samo Berluskoni i Šreder.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 01.05.2012.

22:08

Default images

U skladu sa dosadašnjom tradicijom neće biti pozvani predsednici stranih država.

Zbog toga nisu ni upućene pozivnice državnicima, objasnio je Vladimir Kožin, jedan od rukovodilaca predsedničke administracije. Po protokolu, kao i ranije, na listi zvanica su ambasadori akreditovani u Moskvi.

Na inauguraciji u Velikom dvorcu u Kremlju, koji je već spreman za tu veliku svečanost, biće oko hiljadu zvanica, a od poznatijih stranih političara biće jedino dva Putinova prijatelja - bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder. Oni su Putinovi stalni gosti na rođendanskom slavlju. Uzgred rečeno, Šreder je usvojio dva deteta iz Rusije.

Više političara iz Srbije je želelo da dođe na Putinovu inauguraciju, ali im nisu upućene pozivnice, jer ne spadaju u lične prijatelje, kao što su Berluskoni i Šreder. Ako nisu pozvani predsednici Belorusije i Kazahstana, sa kojima Rusija ima najbliže odnose, onda je razumljivo da se protokol neće kršiti za bilo kojeg srpskog političara kome bi makar i jednominutni susret sa Putinom dobrodošao u drugom krugu izbora.

Za razliku od prethodnih izbora u Srbiji, kada su predsednički kandidati hodočastili u Rusiju, ovog puta u Moskvi nisu hteli da na najvišem nivou prime nijednog srpskog političara, što pokazuje da su u Kremlju spremni da sarađuju sa bilo kim ko pobedi na predstojećim izborima.

Dakle, već sada se može reći da se ništa neće promeniti u odnosima Moskve i Beograda ma ko pobedio u Srbiji jer su pravila saradnje sa Rusijom odavno poznata. Koliko će Srbija širiti ekonomsku, kulturnu i političku saradnju sa Rusijom, zavisi od naših realnih mogućnosti i dobre volje, jer u Moskvi ne postavljaju nikakve uslove i ograničenja.

Moskovski patrijarh Kiril služiće poseban moleban u Blagoveštenskoj crkvi, u okviru kremljanskih zidina, posle Putinove inauguracije. Kako je saopšteno iz Moskovske patrijaršije, patrijarh će ”zatražiti od Boga blagoslov na služenje predsedniku, otadžbini i narodu”.

U Kremlju je već pripremljen Ustav na kome će polažući zakletvu Putin držati ruku. Ceremonija inauguracije počeće u podne i trajaće oko 40 minuta. Kolona automobila u kojoj će biti novoizabrani predsednik Putin ući će u Kremlj kroz Spaska vrata. Do svečanog mesta Putina će pratiti fanfare i gardisti Predsedničkog puka. U Kremlju će biti prisutni članovi Saveta Federacije Rusije, deputati (poslanici) Dume i članovi Ustavnog suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: