Hodža: Sastaćemo se sa Srbima

Savetnica premijera Kosova Durata Hodža kaže da je Vlada Kosova spremna da se sastane sa predstavnicima Srba sa severa Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2012.

20:17

Default images

Hodža je to izjavila na predstavljanju izveštaja Mejdunarodne civilne kancelarije "Gosti u sopstvenoj kući: Sveobuhvatni predlog za rešenje statusa i srpska zajednica na severnom Kosovu" u kome se prvi put mogao čuti i glas Srba sa severa.

Izveštaj je rezultat razgovora sa 100 anonimnih ispitanika srpske nacionalnosti sa severa Kosova. Ambasadorka Švajcarske u Prištini Kristina Manti je, pozdravljajući "izveštaj u kome se prvi put čuo glas Srba sa severa" i koji je pravi "instrument za podršku Kosovu, kao nezavisnoj državi i integraciju nevećinske zajednice u kosovsko društvo".

Prema njenim rečima, ovo je prvi put da Srbi imaju priliku da daju komentar na Sveobuhvatni plan za rešenje statusa Martija Ahtisarija, i iskažu zabrinutost i svoja očekivanja.

Mantijeva je dodala da je uverena da kanali komunikacije treba da se otvore kroz kosovske institucije, kako bi Vlada građanima objasnila kakvu korist imaju od integracije u kosovsko društvo.

Šef odeljenja MCK u Mitrovici Kejt Feron rekla je da Sveobuhvatni plan za rešenje severa sadrži prihvatljive, čak i poželjne mehanizme koji uzimaju u obzir zabrinutosti Srba sa severa Kosova.

"Imajući u vidu da ispitanici nisu pročitali Ahtisarijev plan, koji je odbijan od samog predstavljanja, razgovarali smo sa 100 ispitanika, i zabeležili više od 200 sati", rekla je Feron i navela da su ispitanici, iako nisu pročitali Ahtisarijev plan, imali mišljenje o njemu i smatrali da njegovom implementacijom neće imati obrazovanje na sopstvenom jeziku, da crkve neće biti zaštićene.

Prema rečima zamenika Međunarodnog civilnog predstavnika Kristofera Rovena, okruženje će biti bolje ukoliko se Beograd i Priština usredsrede na potrebe građana.

"Sprovođenje u praksi je problem kao i nepostojanje poverenja među zajednicama. Nadamo se da će ovaj izveštaj obezbediti platformu za početak dijaloga između Vlade Kosova i njenih građana na severu Kosova", rekao je Roven.

Politički savetnik premijera Kosova Durata Hodža rekla je da "Vlada Kosova pozdravlja početak dijaloga sa predstavnicima srpske zajednice koja živi na severu Kosova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: