"Iran radi na uništenju Izraela"

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je u Jerusalimu, na skupu povodom Dan sećanja na holokaust, da iranski režim očito radi da uništi narod Izraela.

Izvor: B92

Sreda, 18.04.2012.

23:43

Default images

On je dodao da Iran razvija nuklerno oružje kako bi ostvario taj cilj.

"Dok ceo svet ima obavezu da to zaustavi, pre svega je obaveza Izraela da stopira Iran" jer je iranska pretnja egzistencijalna, kazao je Netanijahu u Jad Vašemu na početku 24-časovnog komemoracionog skupa za šest miliona Jevreja koje su ubili nacisti i njihovi saveznici.

Holokaust se smatra centralnim tragičnim događajem u modernoj jevrejskoj istoriji i ključan je za izraelsko društvo. U Izraelu danas živi manje od 200.000 ostarelih preživelih iz tog vremena.

Danas je šestoro preživelih upalilo šest baklji, po jednu za svaki milion ubijenih na ceremoniji. Izraelska zastava spuštena je na pola koplja i rabini se mole za mrtve. Ceremoniju su prenosile uživo glavne televizijske i radio stanice, a centralna tema ovogodišnjeg Dana sećanja je jevrejska solidarnot.

"Naši neprijatelji su pokušali da sahrane jevrejsku budućnost ali naša budućnost je ponovo rođena u zemlji naših predaka, tu smo izgradili bazu i novi početak slobode i nade i akcije", kazao je Netanijahu okupljenima.

On je naveo da se današnja generacija "suočava s pozivima da se uništi jevrejska država", i naglasio da lekcije iz prošlosti ne smeju biti zaboravljene.
Šimon Peres (Beta)
Predsednik Izraela Šimon Peres je podsetio da u zemlji živi milion i po nejevreja i naglasio da ne sme biti diskriminacije zbog njihove nacionalnosti ili religije, jer je to suština jevrejske države.

"Bili smo znak pitanja, a danas smo jaka zemlja", kazao je Peres i ukazao na lekcija iz holokausta i važnost snage pred egzistencijalnim pretnjama pre nego što bude suviše kasno.

On je kazao da je "Iran centar tih pretnji" za svetski mir i da nema mesta da se potcenjuju "izraelske poznate i skrivene sposobnosti da se bavi tom pretnjom".
Ove godine obeležvanju Dana holokausta u Izraelu prisustvuje delegacija Roma iz Nemačke, a izraelski mediji narode da su nacisti ubili stotine hiljada Roma zajedno s Jevrejima.

Sutra ujutro će zvuk sirene označati početak dvominutnog ćutanja širom zemlje, kako bi se odala pošta ubijenima.

Holokaust se u Izraelu obeležava po jevrejskom kalendaru sredinom aprila, da se poklopi sa godišnjicom ustanka u varšavskom getu, ali se u svetu Međunarodni dan holokausta obeležaava 27. januara, kada je Crvena armija oslobodila logor smrti Aušvic.

Jad Vašem je, povodom Dana holokausta, pozvao javnost da preda dokumente, fotografije, umetnička dela i predmete u okviru kampanje nazvane "Sakupljanje fragmenata" iz tog perioda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: