Kosovo: Opozicija kritikuje Tačija

Na sednici Skupštine Kosova opozicija je oštro kritikovala Vladu Hašima Tačija zbog toga što navodno ništa nije učinila za rešenje problema na severu.

Izvor: Beta

Sreda, 18.04.2012.

23:09

Default images

Tokom višečasovne rasprave na vanrednoj poslepodnevnoj sednici o stanju na severu Kosova, bilo je i međusobnih optužbi – između poslanika i Vlade.

Na otvaranju sednice šef poslaničke grupe DPK Adem Grabovci je rekao da je stanje na severu još teže posle ubistva Selvera Haradinaja.

Selver Haradinaj (38) je poginuo, a dvoje njegove dece je ranjeno od eksploziva podmetnutog na prozor njegovog prizemnog stana 8. aprila noću u višenacionalnom naselju "Tri solitera", u Mitrovici.

Grabovci je zatražio da se rasprava orijentiše na naredne korake institucija Kosova i bezbednosnih mehanizama da bi se stanje na severu stavilo pod kontrolu i da bi se obezbedio red, mir i sigurnost svih građana Kosova, bez razlike.

Ministar unutrašniih poslova Bajram Redžepi je ocenio da je stanje na Kosovu mirno, osim na severu. Ocenio je da na severu ima napetosti - i politčke i bezbednosne.

Redžepi je rekao da je ta napetost posledica delovanja srpskih kriminalnih grupa i rekao da je stanje pod kontrolom zahvaljujući Policiji Kosova, Kforu i Euleksu.

Šef poslaničke grupe DSK Ismet Bećiri je rekao da se stanje na severu pogoršava i ocenio da Vlada ne radi ono na šta je obavezuje Ustav Kosova.

Visar Imeri, šef poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje je rekao da se izvršna vlast ponaša kao da se na severu ne događa ništa vanredno i da premijer vidi kao nešto uobičajeno ubistva i odlazak građana sa severa.

Šef poslaničke grupe AZBK, Ardian Đini je ocenio da je Vlada u potpunosti podbacila, ne samo u planiranju, već i u stvaranju normalne situacije i rešavanju problema na severu.

Đini je rekao da je sada situacija na severu teža nego pre četiri godine kada je proglašena nezavisnost Kosova.

Kada je premijer Kosova Hašim Tači izašao za govornicu, poslanici opozicije su napustili salu.

Premijer je ocenio da odlazak iz sale znači nespremnost poslanika opozicije suoče sa argumentima, a rekao je i da se potpredsednik pokreta Samoopredeljenje "susreće sa ministrima u Vladi Borisa Tadića".

"Koliko su bili zainteresovani za raspravu, sada se vidi. Bojkot rasprave je nož u leđa posle tolike političke buke sa ciljem terorisanja građana političkim izbornim terorizmom", kazao je Tači.

Premijer Kosova izjavio je ranije danas da Srbija, uprkos pretenzijama, neće moći da organizuje izbore na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: