Sukob Sudana i J.Sudana, 22 mrtva

Dvadeset dva vojnika poginula su u sukobima vojski Sudana i Južnog Sudana na reci koja deli te dve zemlje, naveli su danas zvaničnici.

Izvor: B92

Sreda, 18.04.2012.

21:19

Default images

Jučerašnje borbe počele su kada je jedan južnosudanski vojnik ustrelio sudanskog vojnika dok je ovaj uzimao vodu iz reke, rekao je danas portparol vlade Južnog Sudana, Barnaba Marial Bendžamin i dodao da je u sukobima poginulo sedam južnosudanskih i 15 sudanskih vojnika.

On je sukobe okarakterisao kao "nesporazum" i dodao da ne misli da će se nasilje u toj oblasti nastaviti.

Borbe na reci razgraničenja dve zemlje desile su se usred nasilja duž zajedničke granice oko naftnog grada Hegliga, nad kojim su prošle nedelje kontrolu preuzele trupe Južnog Sudana.

Sudanski zvaničnici zahtevali su danas od Južnog Sudana da se povuče iz Hegliga, zapretivši mu u suprotnom napadom.

Bendžamin je rekao da danas nije bilo borbi oko Hegliga.

S druge strane, Mustafa Osman Ismail, viši savetnik sudanskog predsednika Omara al-Bašira poručio je danas u Adis Abebi, Etiopija, da je Bašir pozvao nekoliko šefova država i poslao šefa svoje diplomatije u Južnu Afriku, moleći ih da mu pomognu u rešenju spora sa južnim susedom.

"Vreme ističe, a naša vojska se takođe sprema", rekao je Ismail.

On je dodao da je Kartum pod pritiskom sudanske javnosti da oslobodi "okupiranu teritoriju", pošto je južnosudanska televizija emitovala slike onoga što je nazvao zarobljenim medicinskim osobljem u Hegligu.

Južni Sudan se otcepio od Sudana jula 2011, posle decenija građanskog rata, ali dve zemlje se još nisu dogovorile o podeli bogatih naftnih polja u graničnom regionu. Demarkacija granice Sudana i Južnog Sudana nije u potpunosti izvršena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: