Brejvik: Očekujem smrt ili slobodu

Anders Brejvik, kome se u Oslu sudi za ubistvo 77 osoba, kaže da postoje samo dva moguća ishoda njegovog suđenja: puštanje na slobodu ili smrtna kazna.

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.04.2012.

17:46

Default images

"Postoje samo dva legitimna ishoda ovog slučaja. Oslobađajuća presuda ili smrtna kazna", izjavio je on pred sudom.

Brejvik je istovremeno i sam priznao da nijedan od ta dva ishoda nije realan, budući da je priznao da je izvršio napade i da Norveška ne primenjuje smrtnu kaznu.

Ukoliko bude proglašen mentalno zdravim, Brejvik bi mogao da dobije kaznu od 21 godine zatvora, koja bi se zatim mogla produžavati na neograničeno vreme, ako i dalje bude smatran pretnjom za društvo. Ukoliko bude zaključeno da nije mentalno zdrav, mogao bi biti zatvoren u psihijatrijsku ustanovu, možda i doživotno.

"Smatram da je kazna od 21 godine zatvora patetična", rekao je on, dodajući da je šteta što je jedan od sudija juče izuzet sa suđenja zato što je tražio da on dobije smrtnu kaznu dan posle napada 22. jula, prenosi AFP.

Dve psihijatrijske evaluacije su rezultirale kontradiktornim zaključcima u pogledu Brejvikovog mentalnog zdravlja, tako da će biti na sudijama da donesu odluku kada budu donosili presudu sredinom jula.

Brejvik je danas pred sudom rekao i da su još dve ćelije spremne da izvrše napade u Norveškoj.

Na pitanje tužiteljke Inge Bejer Eng da li Norvežani treba da strahuju od napada druge dve ćelije Brejvik je odgovorio: "Da".

"Ja sam samo jedan od brojnih militantnih nacionalista u Norveškoj i Evropi. Ukoliko naši zahtevi ne budu zadovoljeni, to će se opet dogoditi", rekao je on.

Inače, optuženi je danas pred sudom izjavio da se 2001. godine u Liberiji sastao sa "militantnim nacionalistom" iz Srbije, a norveški i francuski mediji spekulišu da je reč o Miloradu Ulemeku Legiji.

"Gardijan" piše da je Brejvik rekao da su napadi koje je prošle godine izveo u Norveškoj bili inspirisani "srpskim nacionalistima", a ne nacistima.

Na pitanje šta ga je navelo da krene putem radikalizacije, on je rekao da je bombardovanje Srbije, za militantne nacionaliste poput njega, bilo "kap koja je prelila čašu", dodaje britanski dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: