Josipović: Ne živim u otetom stanu

Hrvatski predsednik Ivo Josipović negirao je optužbe poslanika da "živi u jevrejskom stanu u koji je 1945. godine uleteo njegov otac dok je oslobađao Zagreb".

Izvor: B92

Sreda, 18.04.2012.

16:42

Default images

Josipović je vrlo brzo reagovao i kao laž ocenio jutrošnju tvrdnju poslanika Hrvatskog demokratskog sabora za Slavoniju i Baranju Igora Češeka.

"Moji roditelji stanuju u stanu koji je sagrađen sedamdesetih godina, dakle mnogo godina nakon Drugog svetskog rata, koji su otkupili kao društveni stan", odgovorio je on.

"Ja sa svojom familijom živim u stanu koji smo 2006. kupili od privatnog vlasnika. Tu se radi o laži koja pokazuje koliko nisko može pasti političar", naglasio je hrvatski predsednik.

On se, kako je rekao, "kao šef države na takvu političku bedu ne bi ni osvrtao da ona ne govori o spremnosti pojedinih političara i njihovih stranaka da se u politici koriste najprljavijim i najnižim sredstvima da bi rekli da su svi lopovi, da niko ne valja i da je sve mrak".

"Ništa, pa ni ljudsko dostojanstvo takvim ljudima nije sveto. Šta je takav političar sposoban da učini običnom građaninu kad bez imalo srama u Saboru, koristeći svoj imunitet, jer za tako što bi ga sigurno tužio, kleveće predsednika države", rekao je Josipović.

Hrvatski predsednik je istakao da je takvim tvrdnjama Češek pokazao nepoštovanje institucija i države u čije ime sedi u Saboru.

"Ovo nije prvi put da se politika i deo medija svrstava tako da nedostojno laže, što govori o tendenciji da se svakog uprlja i da se od svakog napravi lopova, kriminalca i lice nedostojno javne funkcije", rekao je Josipović, koji smatra da većina hrvatske javnosti razume priču.

Naglasio je da takvi ljudi kao Češek, koji stalno lažu, šalju poruku ljudima što mogu očekivati od njih i njihovih stranaka.

"A kad je reč o mom ocu, on je časna ličnost na koju sam ponosan. On jeste bio partizan, ali nije bio među junacima i herojima koji su 8. maja 1945. oslobađali Zagreb, već je bio negde drugde. Cela priča, osim diskreditacije mene lično, želi i da diskredituje i antifašistički i partizanski pokret", rekao je Josipović.

Zaključio je da ta laž, koliko god bila neugodna za njega i njegovu familiju, ima mnogo veći značaj u kontekstu razvoja hrvatskog društva kao odgovornog i demokratskog.

Češek je na aktuelnom satu u Saboru postavio pitanje Zoranu Milanoviću o vraćanju stanova oduzetih nakon 1945. godine.

"Po tome hrvatski predsednik Ivo Josipović trebao bi vratiti stan u Palmotićevoj ulici u kome danas živi, jer je njegov otac u njega ušao 1945. godine dok je oslobađao Zagreb, a pripadao je jednoj zagrebačkoj jevrejskoj porodici", kazao je Češak.

Rekavši da ne zna detalje, Češek je dodao da je podatak o tome dobio od Hrvatskog helsinškog odbora (HHO).

HHO je, otkako ga vodi Ivan Zvonimir Čičak, postao poznat kao zagovornik ustaša i hrvatskih nacionalista, a istovremeno zagovara progon navodnih komunističkih zločinaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: