Milanović:Rehabilitacija Draže loša

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da na sudski proces za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića u Srbiji gleda kao na loš i kukavički pristup.

Izvor: Beta

Sreda, 18.04.2012.

16:01

Default images

On je rekao da taj proces ne odobrava i da na njega gleda izuzetno negativno, ali da kao hrvatski premijer na to ne može da utiče, kao što ne može da utiče ni na proces u Hrvatskoj.

"Kada je četnička ideologija u pitanju, nema tu ideologije, samo jedna zla praksa", rekao je Milanović u Saboru, na pitanje poslanika Hrvatske demokratske zajednice Vladimira Šeksa o sudskom procesu u Srbiji za rehabilitaciju četničkog vođe Mihailovića.

Milanović je rekao da svoj stav o tome iznosi i u razgovorima s predstavnicima vlasti u Srbiji, koji takođe o tome, kako je rekao, imaju negativan stav.

On je ocenio da je četništvo "precenjena ideologija, o kojoj se previše razmišlja i govori", kao i o Blajburgu i Križnom putu, te da je četnički pokret bio neuspešan i da mu niko nije verovao, čak ni Nemci.

"Svakom ko je ostao bez nekoga to je teška tema, ali to nas vuče dole kao teg sve vreme", ocenio je hrvatski premijer.

On je ponovio da na sudske procese u Srbiji ne može da utiče, kao što i Hrvatska očekuje da se i prema njoj isto odnose kada je reč o sudskim procesima u toj zemlji.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice Vladimir Šeks je rekao da sudski proces za rehabilitaciju Mihailovića nije samo stvar Srbije, jer je četnički pokret u Drugom svetskom ratu počinio brojne zločine i u Hrvatskoj, a pod četničkom kokardom zločini su činjeni i u ratu devedesetih godina 20. veka, posebno u Vukovaru.

On je dodao da se slaže da Milanović kao premijer ne može da utiče na sudske procese u Srbiji, ali je pozvao vlast da reaguje kada predstavnici vlasti u Srbiji traže od Hrvatske da ne slavi akciju "Oluja" kao Dan pobede.

Sudski proces u Beogradu za rehabilitaciju Mihailovića ranije je kritikovao i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, koji je ocenio da je taj postupak štetan i suprotan istorijskim činjenicama. Slično mišljenje iznela je i hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić, koja je rekla da na taj proces "gleda s tugom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: