Makedonija: Rekonstruisana ubistva

Makedonska ministarka Gordana Jankulovska kaže da je napravljena prva rekonstrukcija petostrukog ubistva i apelovala da se u javnosti ne šire dezinfomacije.

Izvor: B92

Sreda, 18.04.2012.

13:31

Default images

Ona je ponovila da je MUP na dobrom tragu, ali da je potrebno vreme da bi se došlo do istine.

Jankulovska je na konferenciji za novinare rekla da bi objavljivanje detalja samo otežalo istragu, istovremeno demantujući spekulacije da su ubice uhvaćene i apelujući da se ne šire dezinformacije u javnosti.

U vezi jučerašnjeg saopštenja izvesne Armije za oslobađanje okupiranih albanskih zemalja, Jankulovska je rekla da to uzimaju sa rezervom, ali da prate situaciju.

"Radi se o takozvanoj organizaciji koja se javljala sa saopštenjima i u prošlosti. Pratimo situaciji i ne želimo da dajemo ocene koliko je realno ono što je napisano u saopštenju. Ranija pisanja ove organizacije se nisu potvrdila, ali mi ne odbacujemo ništa unapred", rekla je ministarka.

Ona je dodala da je prioritet otkrivanje počinioca petostrukog ubistva i da MUP neće reagovati na svaku spekulaciju koja se pojavi na društvenim mrežama.

Izjava Jankulovske je usledila nakon višečasovnog brifinga Operativnog štaba MUP-a, koji je formiran u vezi ubistva i kome je prisustvovao i premijer Nikola Gruevski.

Zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova u izjavi radiju "Slobodna Evropa" rekli su ranije danas da je situacija mirna i stabilna posle protesta u nekoliko gradova, ali su upozorili da tenzije ipak postoje, te da se čak i podgrejavaju.

MUP je novinare informisao da je u nasilnim protestima protiv zločina od pre dva dana u Skoplju privedeno 14 osoba i da će protiv njih biti podnete prijave.

U sukobima su povređena trojica policajaca i jedan televizijski snimatelj, dok je troje građana pretučeno.

EU: Očuvati etničku koegzistenciju

Evropska unija očekuje temeljnu istragu o nedavnom petostrukom ubistvu kod Skoplja i traži da se, uprkos zločinu, očuva etnička koegzistencija u Makedoniji, saopštio je danas Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea.

"Razumem emocije građana Makedonije, ali je od najveće moguće važnosti da ne dođe do daljeg pogoršanja u zemlji, kao i da se policijska istraga sprovede do kraja i da se počinitelji zločina privedu pravdi", rekao je on novinarima u sedištu Evropske komisije.

"Pozivamo sve građane Makedonije da svaki ponaosob uradi sve što je u njihovoj moći da se sačuva koegzistencija među narodima, po čemu je Makedonija toliko posebna", podvukao je Stano.

On je rekao da Brisel pažljivo prati razvoj situacije na terenu i da EU ostaje u bliskom kontaktu kako sa vlastima Makedonije, tako i sa međunarodnim organizacijama.

"Naše ocene dosadašnjih napora makedonske policije su pozitivne", rekao je Stano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: